Feest! Bertha Vandamme viert 100 zomers! Drie kinderen, zes kleinkinderen en acht achterkleinkinderen mogen van de verjaardagstaart smullen! En er is nog meer feest op komst. Bertha en Marcel vieren dit najaar hun 78e huwelijksverjaardag. 

Bertha werd geboren in De Panne op 20 juni 1922 als dochter van Jozef Vandamme en Agnes Willaert. Vader Jozef was treinbestuurder, moeder Agnes beredderde het huishouden en bekommerde zich om de opvoeding van haar twee dochters. Bertha trok later naar het Immaculata in De Panne waar ze de richting snit en naad volgde. Toen ze de schoolbanken vaarwel zei, ging ze hier en daar naaien om haar eerste centen te verdienen. Op 20 juni 1944 trouwde ze met Marcel De Meirleir. Na hun huwelijk bleef het koppel een tijdje in Antwerpen wonen, want  Marcel werkte er bij de rijkswacht. Toen de oorlog voorbij was, startte het koppel in Antwerpen met een kleermakerszaak. Nog enkele maanden later werd de lokroep van de zee te sterk en verhuisde het atelier van Antwerpen naar Koksijde. English Tailor (lag in de Zeelaan) heette de zaak en bleef open tot in 1987.

Het koppel kreeg drie kinderen: Rudi, Nicole en Tania. Die schonken hen zes kleinkinderen en acht  achterkleinkinderen. Dit najaar vieren Bertha en Marcel hun 78e huwelijksverjaardag. Ze wonen nog altijd thuis … De burgemeester vereerde haar ook met een bezoek en een cadeau van het gemeentebestuur.