Het is (bijna) zomer. Het ideale moment om je barbecue van onder het stof te halen. Gezellig met vrienden of familie genieten van gegrilde gerechten. Jammer genoeg loopt het soms fout: er ontstaat brand of mensen lopen brandwonden op.

Denk op voorhand goed na en hou het veilig. Tij-dingen verzamelde alvast deze tips voor jou. Smakelijk!

Zet je barbecue op de juiste plaats

Een barbecue organiseer je uiteraard buiten. Doe je het toch binnen? Dan loop je gevaar op CO-vergiftiging. Plaats de barbecue op een vlakke ondergrond, zodat ze niet omver wordt gelopen. Kies een windvrije plaats. Niet mogelijk? Scherm het toestel dan af met een windscherm.

Gebruik correcte aanmaakmiddelen

Neem je tijd om te barbecueën. Reken minstens op een half uur vooraleer de barbecue klaar is voor gebruik. Gebruik nooit methanol, benzine, brandpasta of petroleum als aanmaakmiddel. Barbecue je met houtskool? Maak je barbecue aan met speciale aanmaakblokjes of -vloeistof.

Controleer de datum van je gasslang en -fles

Barbecue je met gas? Controleer dan de datum op de gasfles en ga regelmatig na of de gasslang geen gaatjes heeft. De gasfles moet om de vijf jaar worden vervangen. Zorg dat de gasfles rechtop staat.

Hou water uit de buurt van een elektrische barbecue

Barbecue je elektrisch? Pas dan op voor regen. De combinatie van water en elektriciteit zorgt voor kortsluiting. Zet een elektrische barbecue ook niet vlakbij een vijver of zwembad.

Draag niet-ontvlambare kledij en neem voorzorgen

Pas op met licht ontvlambare kleding in de buurt van de barbecue. Draag bij voorkeur een linnen schort. Voorzie een branddeken of zet een emmer droog zand klaar om te blussen. Dek de barbecue na gebruik af met zand.