Het laatste weekend van juni nadert en dan lopen niet alleen de garnalen in Oostduinkerke op de toppen van hun tenen. De Garnaalfeesten hebben een traditie die teruggaat tot 1949, een niet te missen spektakel dat de geest van de Belgische kust vangt. Een eresaluut aan de generaties garnaalvissers wiens levens met de zee zijn verweven.
Garnaalvissen bestaat al meer dan 500 jaar. Vroeger was het garnaalvissen te voet en te paard een belangrijke bron van inkomsten. Deze eeuwenoude traditie werd beoefend langs de kusten van België, Noord-Frankrijk, Nederland en Zuid-Engeland. Hoewel het garnaalvissen langzaam verdwijnt, leeft het wel nog in onze gemeente. En hoe.
Bij laag tij zie je de mannen met hun gele jassen en boerenpaarden aan het werk. Ze vissen voornamelijk tijdens maart, april, mei, september, oktober en november ter hoogte van de Schipgatduinen en Groenendijk. Ontdek 5 must-do's onder de foto.
Onze gemeente is de enige plek op aarde waar het garnaalvissen te paard nog bestaat. Deze methode van vissen, gekenmerkt door de harmonieuze samenwerking tussen visser en paard, wordt daarom elk jaar gevierd met een optocht naar de zee. De garnaalvissers, gehuld in gele jassen, rijden het strand op. Een prachtig schouwspel van mens en natuur.
Voor wie denkt dat de Garnaalfeesten alleen iets nieuws bieden voor de nieuwkomers: denk nog eens goed na. Elk jaar wordt het programma opgefrist met extra evenementen, culinaire ervaringen en nieuwe manieren om interactie aan te gaan met tradities die de kern vormen van deze bijzondere feesten. Bezoek je de Garnaalfeesten voor de 1e keer? Of sta je elk jaar op de 1e rij? Je maakt altijd iets nieuws mee.
Deze wedstrijd in behendigheid start om 9 uur in de Biedenkopflaan. Het doel? Zo veel mogelijk garnalen pellen in 10 minuten. Geloof me, het klinkt eenvoudiger dan het is. Verlengt Chantal Goes haar titel? Zij pelde vorig jaar 152 gram garnalen. Of pelt Nadine Deetens (winnares 2022) zich opnieuw naar de 1e plaats? Zelf meedoen? Schrijf je in via visitkoksijde.be
Neem kop en staart tussen duim en wijsvinger, trek de garnaal recht tot je een knikje voelt, trek het staartstuk voorzichtig los , hou de kop vast en trek het vleesje los van de kop. Klaar.