Elk jaar worden veel mensen getroffen door suïcide in hun omgeving. Naast ernstige gevolgen voor het individu en de naasten, heeft suïcide ook een grote weerslag op de maatschappij.

Daarom blijft het noodzakelijk om mentale gezondheid bespreekbaar te maken want iedereen speelt een rol in het voorkomen van suïcide. Praten over suïcidale gevoelens en gedachten is niet eenvoudig. Het taboe is groot, sommige mensen schamen zich om erover te praten of weten niet hoe ze moeten reageren. Toch zijn er verschillende manieren waarop je iemand kan helpen.

Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) lanceerde de campagne Kom uit je kop. De actie wil psychische problemen bij mannen bespreekbaar maken en hun aanmoedigen om hulp te zoeken. Hoewel de actie zich voornamelijk tot mannen richt, zijn de tips voor iedereen bruikbaar.

Herken signalen en neem ze ernstig

  • Neem het serieus wanneer iemand aangeeft dat hij zich niet goed voelt. Signalen: irritatie, angst, energieloos, sociaal contact vermijden, uitspraken.

Praat erover

  • Spreken over wat je opmerkt
  • Wees geduldig en bereid om te luisteren
  • Spreken over zelfmoord: bespreekbaar maken

Bied hulp aan

  • Kan je iets doen voor de betrokkene?

Houd contact en betrek de omgeving

  • Sociaal contact werkt beschermend. Bouw in samenspraak een netwerk rond de persoon.

Moedig professionele hulp aan

Wereldwijd steken we op 10 september om 20 uur een kaarsje aan om overleden dierbaren te herdenken, maar ook om getroffen familieleden en vrienden te steunen. Koksijde moedigt iedereen aan om deel te nemen aan deze actie.

Meer weten over de campagne ‘Kom uit je kop’? Surf dan naar: https://www.komuitjekop.be/

Heb je vragen over zelfdoding, wil je met iemand praten of maak je je zorgen om iemand? Dan kan je gratis en anoniem chatten op www.zelfmoord1813.be of www.tele-onthaal.be

Bellen kan op de nummers 1813 (Zelfmoordlijn) of 106 (Tele-Onthaal).

Preventief aan je mentale gezondheid werken?
Tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid bieden we interessante activiteiten aan.

  • Hou de volgende editie van Tij-Dingen in de gaten.