Deze rubriek laat je kennismaken met ons rijke patrimonium aan kunstwerken. Aan de beurt: Uomini I & II van Dolores Previtali.

Uomini I & II (Dolores Previtali, 2008)

Deze beelden belichamen ten eerste de tragiek en de doodsangst van het bestaan, terwijl ze tegelijk elegantie uitstralen. In de kern wordt de menselijke figuur nooit losgelaten, zowel de schaamte als de preutsheid van het lichaam. Het lichaam als middelpunt van het bestaan. Dat thema onderging jarenlang een expressieve ontwikkeling, de beeldvorming was nooit volledig abstract.

De kunstenares drukt zich met uitgestrekte en gestileerde figuren uit naar het voorbeeld van de Italiaanse Zwitser Alberto Giacometti en zij doet dat in terracotta of in brons. Veelal met een groep van lichamen, een kluwen van ineengestrengelde figuren die symbool staan voor onmogelijke communicatie of het gemeenschappelijk noodlot symboliseren. Het mysterie dat aan de basis ligt van haar werk is misschien het best te vatten door mede-lijden.

Dolores Previtali komt uit het Noord-Italiaanse Bergamo. Zij deed ervaring op onder de vleugels van schilder Antonio Manzoni die haar aanmoedigde tot beeldhouwen en haar leraar werd. Previtali maakte haar debuut met een solotentoonstelling in 1993 en groeide verder dankzij exporeeksen in Italiaanse galerieën, tentoonstellingsruimtes en internationale groepstentoonstellingen.

Waar vind je het kunstwerk? Kerkplein 4, Koksijde-Dorp

Erfgoedapp: jouw online gids op zak

Met Kunst op straat ontdek je alles over onze kunstwerken: wie is de artiest, wat is zijn of haar inspiratie en uit welk materiaal bestaat het. Er zijn nog twee andere erfgoedapps. Iedereen naar zee! vertelt over de geschiedenis van onze vakantiekolonies. Villa’s en verhalen uit een beschermd dorpsgezicht ontdek je in Quartier Sénégalais: een wijk die doet dromen. Download de app via Google Play (Android) of App Store (iPhone of iPad).