Tot aan het eind van de kerstvakantie (8 januari 2023) is Kunstencentrum Ten Bogaerde een vlieghal waar de vliegtuigen van Panamarenko staan. Vertrek mee op een denkbeeldige reis.

Panamarenko (1940-2019) geldt als één van de meest tot de verbeelding sprekende kunstenaars van de laatste decennia. Zijn fascinatie voor het raadsel hoe een organisme zich door de lucht verplaatst of hoe een object in de lucht kan blijven hangen, ging alle mogelijke richtingen uit. Hij was geboeid door de vlucht van vogels die met het grootste gemak door de lucht zweven, jets die door het luchtruim klieven en door de ingenieuze vleugelslag van insecten. "De vanzelfsprekendheid waarmee vliegtuigen niet uit de lucht vallen, werkt op mijn zenuwen", verklaarde Panamarenko.

In het gemeentehuis staat met Brazil al een kunstwerk van Panamarenko

Rondleidingen

Op zondag 8 januari (om 14.30 uur) kan je deze expo bezoeken met een gids.

Deze tentoonstelling geeft weer hoe Panamarenko het wonder van het vliegen probeerde te doorgronden en nodigt de bezoeker uit om de gedachten en dromen van de kunstenaar te volgen. Met Panamarenko: Come fly with me daagt de kunstenaar de bezoeker uit om mee te vertrekken op een denkbeeldige reis.

Deze tentoonstelling is samengesteld door Philippe Van Cauteren, directeur S.M.A.K. Gent en kunsthistoricus Jo Coucke. Organisatie: Koksijde, S.M.A.K. Gent en de Panamarenko Foundation.