Vroegtijdige opsporing biedt de beste bescherming tegen deze vorm van kanker.

Ben je tussen 50 en 74 jaar oud? Doe dan elke twee jaar de stoelgangtest.

Elk jaar krijgen meer dan 5000 Vlamingen te horen dat ze dikkedarmkanker hebben. Het is de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen (na borstkanker) en de derde meest voorkomende kanker bij mannen.

Dikkedarmkanker ontstaat heel langzaam. Bovendien worden poliepen opgespoord en verwijderd voordat er kankercellen ontstaan. Tijdig opsporen is belangrijk. Doordat de ziekte of het risico erop eerder worden vastgesteld, vermijd je verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling. En is de kans op volledige genezing groter.

In oktober 2013 startte de Vlaamse overheid met een Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. Het onderzoek moedigt mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar aan om elke twee jaar gratis een stoelgangtest te doen. Een laboratorium onderzoekt of je stoelgangstaal bloedsporen bevat. Te veel bloed in je stoelgang kan wijzen op dikkedarmkanker of poliepen - dit zijn de voorlopers van dikkedarmkanker.

Wanneer krijg ik een uitnodiging?

Bekijk één van deze drie websites. Hier vind je ook info over je vaccinaties, medisch dossier en medicatieschema. Log in met je elektronische identiteitskaart of met de app itsme.

Wil je meer weten over het bevolkingsonderzoek?

Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie? Neem dan contact op met je huisarts.

Bekijk het animatiefilmpje over het bevolkingsonderzoek

Video