Brussel profileert zich als art nouveau-stad en organiseert een druk programma, vooral rond de figuur van Victor Horta. Een parel van deze architect vind je in Doornik. Het enige museum dat Horta bouwde, werd ingehuldigd in 1928. Het museum bezit ook twee schilderijen van Eduard Manet, de enige werken van de Parijse schilder die in België te zien zijn. Bovendien hangt daar een drieluik van Rogier van der Weyden, een vroegere inwoner van Doornik.

De jugendstil of art nouveau is een kunststroming die tussen 1890 en 1914 op verschillende plaatsen in Europa populair was. De jugendstil manifesteerde zich vooral in gebruiksvoorwerpen (glaskunst, boeken, plateel, sieraden en meubels), architectuur en de schilderkunst. De stroming kende een korte maar hevige bloeitijd, die zich voornamelijk uitbreidde tijdens de belle époque. 

Het jugendstilornament is samengesteld uit motieven die gewoonlijk asymmetrische composities vormen met een tweedimensionaal karakter, zoals je ziet op meubels, sieraden, lampen en bedrukte stoffen. De belangrijkste inspiratiebron van deze kunststroming is de natuur. De motieven zijn vaak gracieus gestileerde planten en bloemen (lelies, kelken, irissen, papavers, rozenknop), vogels (zwanen, pauwen), libellen, de eivorm, wolken- water- en rotspartijen, vaak gecombineerd met slanke vrouwengestalten.

Praktisch

De lezing Van de Vlaamse primitieven tot heden vindt plaats in de Westhoek Academie Koksijde op vrijdag 24 maart om 20.30 uur. Jan Florizoone is de gastspreker. De toegang is gratis en inschrijven is niet nodig. 

In 2020 werd de definitieve bescherming van het graf en grafteken van Louis Artan goedgekeurd.

De officiële motivatie luidt dat “dit prachtige grafteken over zowel historische als architecturale, artistieke, culturele en archeologische erfgoedwaarde beschikt.”

Victor Horta

Niemand minder dan architect Victor Horta (1861-1947) ontwierp dit grafteken voor marineschilder Louis Artan (de Saint-Martin). Artan werd geboren in Den Haag in 1837 en overleed in 1890 in Oostduinkerke. Zijn generatiegenoten erkenden hem voor zijn persoonlijke stijl, interpretatie en vernieuwing van de marineschilderkunst. 

Op de site van Onroerend Erfgoed lees je meer info over de erkenning. 

Victor Horta

Een voorbeeld van de bouwstijl van Victor Horta