Toby Vandewoude maakte net als Remco Evenepoel de overstap van voetbal naar wielrennen. Een keuze die hij noodgedwongen moest maken door knieproblemen. Maar deze jonge Oostduinkerkenaar bleef niet met knikkende knieën achter en koos resoluut voor het wielrennen. Op 5 januari reed hij nog mee in onze Duinencross (bij de U17). De redactie dook het veld in, niet voor een moddergevecht, maar voor een moddergesprek.

Tij-dingen: Je maakte de overstap van voetbal naar wielrennen, een moeilijk leerproces?

Toby Vandewoude: "Op zich was de overstap niet zo moeilijk en het was  ook van moeten omdat ik om medische redenen moest stoppen met voetballen door problemen met mijn knieën. Wielrennen is natuurlijk helemaal anders dan voetbal, maar ik startte rustig onder medische begeleiding, in combinatie met zwemmen, om de spieren in mijn knie intact te houden. Ik begon op de weg, maar de verleiding om in de duinen te crossen, was te groot. In het begin deed ik het echt voor het plezier, maar na twee jaar wilde ik toch aan wedstrijden deelnemen. Voetbal vaarwel zeggen, was mentaal moeilijk, maar we gaven een mooi afscheidsfeest en zo kon ik het volledig loslaten."

Van alle cyclocrossen is Koksijdes de mooiste en vooral leukste wedstrijd

T-d: Wat is de mooiste race die je al reed, en wat is je beste resultaat?

Toby: "Van alle cyclocrossen is Koksijdes de mooiste en vooral leukste wedstrijd, het parcours gaat over een deel van mijn vast offroad trainingsparcours. Het is sowieso een heel bijzondere locatie en dat maakt het zoveel leuker. Mijn beste resultaat? Een overwinning op het Provinciaal Kampioenschap Mountainbike in Oostende in 2021. Daar veroverde ik de trui in mijn allereerste wedstrijd ooit."

Toby Vandewoude

T-d: Welke koers zou je absoluut nog willen rijden? 

Toby: "Als ik ooit de kans krijg, dan zeker de Ronde van Vlaanderen, ik ging al op stage naar die prachtige streek. De kortere stukken bergop liggen me wel goed."

T-d: Rij je ook wedstrijden op de weg?

Toby: "Vorig jaar reed ik mijn eerste drie wegwedstrijden, maar die verliepen minder goed dan ik verwachtte. Dit jaar zal ik toch regelmatiger wegwedstrijden rijden. Specifieke doelen heb ik niet, ik zie het meer als een training voor het veldritseizoen bij de junioren. Als het goed gaat, zou ik graag een top tien-plek bemachtigen."

Gerben Kuypers en Cameron Mason zijn mijn grote voorbeelden. Ik kijk op naar hoe zij nu tussen de profs rijden

T-d: Heb je een idool?

T-d: "Ik vond Wout van Aert al van in het begin speciaal en de manier waarop hij fietst, is adembenemend, maar Gerben Kuypers en Cameron Mason zijn mijn grote voorbeelden. Ik kijk op naar hoe zij nu tussen de profs rijden."

Wat is je favoriete trainingsplek, train je ook soms op de Hoge Blekker? 

T-d: "Het liefst werk ik mijn crosstrainingen af op De Schorre in Oostende of met de ploeg in Diksmuide (Toby rijdt bij CT Luc Wallays – Jonge Renners Roeselare, red.). Op beide domeinen zijn er bergjes waar ik graag op doortrek. In Koksijde hebben we natuurlijk de Hoge Blekker, maar die sprint je naar boven met een wegfiets."

T-d: Welk type renner ben je?

Toby: "Ik ben een persoon die graag in het wiel zit, maar als het erop aan komt, rijd ik met veel plezier op kop. Afzien vind ik niet erg. Mijn echte specialiteit heb ik nog niet echt gevonden, omdat ik nog niet veel op de weg koerste."

T-d: Op welk vlak moet je nog verbeteren?

Toby: "Ik denk dat ik op technisch vlak nog veel kan bijleren. Rechte stukken en zandstroken liggen me goed, maar het bochtenwerk minder. Ik moet soms ook meer durven. Ik weet al waarop ik moet oefenen in de aanloop naar volgend seizoen. (lacht)"