Vanaf februari krijgen Veurne, Koksijde en De Panne een nieuw deelfietsensysteem. De groene deelfietsen verdwijnen straks uit het straatbeeld en maken plaats voor de oranje deelfietsen van Donkey Republic.

In totaal worden 105 deelfietsen ingezet op 27 ophaallocaties waaronder de treinstations, randparkings, sportcentra en marktplaatsen. Kortom, je vindt de oranje deelfietsen op locaties waar veel mensen samenkomen. Grootste voordeel? Je ontleent een fiets op de ene ophaallocatie en je zet hem terug op een andere. Lees verder onder de foto's.

Video

Deelfiets in de lift

Het gebruik van onze deelfietsen stijgt. Vooral tijdens de fietsmaanden (maart tot september) met gemiddeld 13 ritten per dag. In de topmaanden juli en augustus steeg dit zelfs tot 28 ritten per dag.

Sinds de opstart in november 2019 werden al bijna 9.000 ritten gereden, goed voor 50.000 km. De deelfietsen worden regelmatig gebruikt om langere afstanden af te leggen. Stations zijn favoriete startplekken, fietsers rijden dan vaak naar de kust of zelfs naar Diksmuide. De gemiddelde afstand bedraagt 6 km per rit, maar we registreerden ook regelmatig ritten van meer dan 60 km.

Meer dan 1.000 mensen gebruiken een deelfiets. Vooral jongeren.

Koksijde, Veurne en De Panne blijven investeren

Door het succes van de deelfietsen beslisten de deelnemende besturen om verder te investeren in het deelfietsenproject. Via een gunning werd Donkey Republic aangesteld voor het uitbaten van de nieuwe deelfietsen. De 105 oranje deelfietsen zijn vanaf februari beschikbaar. Het gebruik, met een slim slot en een app op je smartphone, zal gelijkaardig zijn als het oorspronkelijke systeem.

Extra: er wordt een shepherd aangeworven die herstellingen uitvoert en de fietsen herverdeelt over de verschillende stopplaatsen.

Wat kost een rit ?

De nieuwe deelfietsen zullen betalend zijn, maar dit tegen een democratische prijs. Als overgangsmaatregel zal het eerste halfuur gratis aangeboden worden gedurende de eerste twee maanden (februari-maart  2023).

Voor korte ritten betaal je enkel voor de periode dat je met de fiets rijdt. Per kwartier betaal je 0,50 euro. Rij je langer dan 1 uur nemen de prijzen af. Voor een halve dag betaal je dan maximaal 2,50 euro.

Voor pendelaars zijn er speciale abonnementstarieven. Je betaalt 9 euro per maand voor een onbeperkt aantal ritten gedurende maximaal 1 uur. Als je 14 euro per maand betaalt, kan je de fiets zelfs 12 uur per rit gebruiken voor een onbeperkt aantal ritten.

Bedrijven kunnen bovendien gebruik maken van een speciaal abonnement om de eigen werknemers gratis met de deelfietsen te laten rijden. Hiervoor kan je contact opnemen met de gemeente.

Hoe ontleen je een fiets?

Dat is super eenvoudig! Download de app van Donkey Republic op je mobiele telefoon, zoek de dichtstbijzijnde beschikbare Donkey Bike en huur deze in de app. Je kunt tot vijf fietsen huren, voor korte of lange huurperiodes. Je ontgrendelt de fiets met de app via een bluetoothverbinding. Het slot opent automatisch en je kan vertrekken. Op het einde van de rit parkeer je de fiets op een parkeerlocatie en geef je het einde van de rit aan in de app.

  1. Download de nieuwe app
  2. Kies een fiets.
  3. Ontgrendel de fiets via de app.
  4. Ver- en ontgrendel de fiets zo vaak je wilt.
  5. Beëindig de huur door de fiets naar een parkeerlocatie te brengen, de fiets te vergrendelen en de huur te beëindigen in de app.

Al gebruiker van de groene deelfietsen?

De groene deelfietsen maken dus plaats voor de nieuwe oranje fietsen van Donkey Republic.

Vergeet in de app van Mobit niet om je account te annuleren. Deze functie vind je terug onder mijn account. Op die manier sluit je je account af en wordt het resterende bedrag op je wallet en eventueel  je waarborg terugbetaald.

Pech of ongeval?

Bij problemen aan de fiets, beëindig je eerst de rit. Daarna meld je in de app wat er mankeert. Bij een ongeval met de fiets, meld je dit via de app. Bij lichamelijke letsels verwittig je uiteraard de politie.