Met Kustvisie neemt de Vlaamse overheid maatregelen die nodig zijn om onze kust te beschermen tegen de stijgende zeespiegel. Op (heel) lange termijn verleggen we de kustlijn gemiddeld 100 meter zeewaarts.

Badsteden kunnen op termijn kiezen tussen het verhogen en verbreden van de dijk, de aanleg van een duin of een combinatie van beide. De Vlaamse regering keurde het ontwerp van deze strategische visie - het beleidsplan Kustvisie - principieel goed. Onze regio neemt hiermee het voortouw in Europa. Ook Koksijde doet mee: kom naar de infoavond op donderdag 21 maart. Details lees je onder de foto.

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken: “Met het ontwerp voor het beleidsplan Kustvisie willen we onze kust op lange termijn beschermen. De voorgestelde ingrepen zijn haalbaar en bieden ook alle kansen om onze kust op lange termijn aantrekkelijk te houden voor iedereen."

Komende decennia veel maatregelen in de kusthavens nodig

Het voorkeursalternatief geeft aan dat er vooral in de havens van Oostende, Blankenberge en Zeebrugge de komende decennia veel extra kustbeschermingsmaatregelen nodig zullen zijn.

In de haven van Zeebrugge zal de komende 35 jaar de voorhaven op vele plaatsen opgehoogd moeten worden. In de jachthaven van Zeebrugge, die achteraan in de voorhaven van Zeebrugge ligt, zal over 35 jaar een sluis of stormvloedkering operationeel moeten zijn. Ook in de jachthaven van Blankenberge zal over 25 jaar een sluis of stormvloedkering klaar moeten zijn.

Voor de haven van Oostende blijven er nog drie opties over. Een 1e optie is om over 25 jaar rondom de hele haven een extra ophoging te realiseren, een 2e bestaat erin om tegen 2050 in de havenmond een hele grote stormvloedkering te bouwen, een 3e optie is de bouw van een sluizencomplex. Die keuze moet uiterlijk in 2030 gemaakt worden.

In de haven van Nieuwpoort wordt momenteel al een stormvloedkering gebouwd. Die zal Nieuwpoort de komende decennia beschermen. Op termijn zal op dezelfde locatie een hogere, sterkere stormvloedkering komen, in combinatie met een sluis ter hoogte van de Langbrug, om het achterland te beschermen. De recente overstromingen in De Westhoek tonen aan dat er dringend nood is aan de bouw van vaste pompgemalen in Nieuwpoort om bij hevige neerslag voldoende water richting zee te kunnen afvoeren.

Tot 2034

Naast een visie voor de lange termijn, bevat het plan ook een eerste actieplan 2024-2034 met onder meer acties op korte termijn. Het actieplan staat garant voor een integrale aanpak van zowel kustbescherming als natuurbeheer en natuurontwikkeling, toerisme en recreatie, economische ontwikkelingen aan de kust, het omgaan met verzilting en het verzekeren van een goede afwatering. In totaal staan er 24 acties in het plan. Elke 10 jaar wordt er een volgend concreet actieplan uitgewerkt.

Openbaar onderzoek tussen 27 februari en 26 april

Er vindt een openbaar onderzoek plaats voor het grote publiek. Tijdens dat onderzoek kan je het strategisch beleidsplan inkijken en een reactie meegeven. In elke kustgemeente vindt tijdens het openbaar onderzoek een toelichting plaats waarbij je vragen kan stellen. In Koksijde is dat op donderdag 21 maart. Na het openbaar onderzoek wordt het definitieve beleidsplan Kustvisie voorgelegd aan de volgende Vlaamse Regering voor een definitieve goedkeuring.

Visuals: (c) (H)oogtijd

  • het voorkeursalternatief ‘Zeewaarts’
  • de mogelijke invulling van een duin voor een badplaats
  • de mogelijke toekomstige invulling van een duin voor een dijk