Dit kunstwerk stelt een boom voor die door de sterke wind wordt platgeblazen. De Belgische kunstenaar Els Dietvorst is de winnaar van de Belgian Art Prize 2021. Je vindt Windswept op het strand ter hoogte van de Faberstraat (Oostduinkerke).

Schuiloord voor voorbijgangers

Het kunstwerk voor Koksijde heet Windswept. Tijdens haar strandwandelingen verzamelde Els stukken aangespoeld drijfhout, doordat ze geïntrigeerd was door de vorm van door de wind gebogen bomen. Samen met een lokale ambachtsman timmerde ze een nieuwe, naar beneden knikkende boom in elkaar die nadien in brons werd gegoten. Zo veredelde ze de stukken hout tot een ontmoetingsplek voor de inwoners. Het kunstwerk vereeuwigt het idee van kwetsbaarheid.

Windswept weegt 1.250 kg, is vier meter hoog en vijf meter breed. Het werk bestaat uit afgietsels van takken en wortels met een zitplaats in de boom. Passanten kunnen hier uitrusten of schuilen. Locatie: op het strand ter hoogte van de Faberstraat (Oostduinkerke)

De kust verandert de mens

Beaufort 21 start op 27 mei en loopt tot 7 november van dit jaar. Een terugkerend onderwerp in de kunstwerken van deze editie is hoe de mens de wil van de natuur moet ondergaan. Als de hoogbouw aan de kust af en toe de vraag oproept hoe heeft de mens de kust veranderd, dan wordt de vraag nu omgedraaid: hoe veranderde deze kust de mens? De selectie toont in de eerste plaats de vergankelijkheid van mens en materiaal, maar verder ook de wisselende interpretatie van de geschiedenis. Curator van Beaufort 21 is Heidi Ballet.

Maak kennis met de kunstenaar...

Els Dietvorst (°1964, Kapellen) is een beeldend kunstenaar en filmmaker die woont en werkt in Ierland (Duncormick). Ze studeede af aan het Sint-Lucas Instituut in Antwerpen en behaalde een Master in Fine Arts in Brussel. Dietvorst gebruikt dialoog, experiment en intuïtie als haar belangrijkste artistieke strategieën. Sinds de jaren negentig is de kunstenaar bewogen door sociale kwesties zoals migratie, racisme en klimaatverandering. Dietvorst onderzoekt de condition humaine. Grote thema's zoals leven en dood, angst, vervreemding en verlangen of de buitenstaander komen aan bod in haar werk. Ze maakt gebruik van een scala aan media: sculpturen en installaties, tekeningen, geschriften en sinds kort ook beeldende installaties.

Het werk van Dietvorst werd getoond en ondersteund door kunstinstellingen en festivals zoals het Kaaitheater, Kunstenfestivaldesarts, M HKA, Mu.ZEE, Moscow Biennale of Contemporary Art, BAK (Utrecht). Ze toonde ook werk in New York, Casablanca, Londen en Wenen. In 2020 bracht het M HKA het oeuvre van Els Dietvorst voor het eerst samen in de tentoonstelling Dooltocht/A desperate quest to find a base for hope. In 2017 ontving ze de Evens Kunstprijs en in 2018 won ze de prijs voor antropologie en duurzame ontwikkeling op het internationale Jean Rouche festival in Parijs met haar documentaire I watched the white dogs of the dawn. Els Dietvorst is momenteel onderzoeker aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen en bereidt een doctoraat voor aan de Universiteit Antwerpen met de titel Partisans of the Real. Dietvorst is de winnaar van de Belgian Art Prize 2021.

...en met de curator

Heidi Ballet (°1979, Hasselt) werkt als onafhankelijk curator vanuit Brussel en Berlijn. In 2017 curateerde ze in Noorwegen de Lofoten Bienniale (LIAF) onder de titel I Taste The Future, samen met Milena Hoegsberg. In 2016 curateerde ze de tentoonstellingsreeks Our Ocean, Your Horizon in Jeu de Paume in Parijs en Musee d'Art Contemporain (CAPC) in Bordeaux met kunstenaars Edgardo Aragon, Guan Xiao, Patrick Bernier & Olive Martin en Basim Magdy. Ook in 2016 curateerde ze de groepstentoonstelling The Morality Reflex in Contemporary Art Centre (CAC) in Vilnius. Tussen 2013 en 2015 was ze als onderzoekerscurator verbonden aan de tentoonstelling After Year Zero die getoond werd in Haus der Kulturen der Welt in Berlijn (2013) en Museum for Modern Art in Warsaw (2015). In 2012 was Ballet als assistent curator van de biennale van Taipei, en van 2008 tot 2012 werkte ze als gallery director bij Jan Mot in Brussel.

Vragen? Contacteer Niko Goffin: 058 53 34 09