Deze rubriek laat je kennismaken met ons rijke patrimonium aan kunstwerken. Aan de beurt: Sublimatie van Luc Ledène.

Sublimatie (Luc Ledène, 1999)

Sublimatie bestaat uit piramidale (precies grote driehoeken, red.) vormen in cortenstaal (staal met bruine roestkleur, red.). Daarop zijn beeldhouwwerken in arduin bevestigd, als versiering. De natuurlijke kleuren vormen een contrast met de warme kleur van dat staal. De vormen komen als naalden uit de beplanting en geven een gevoel van loshangende elementen in de ruimte. De sculpturen zijn opgebouwd uit organische vormen waarbij de poëzie van het beeldhouwen en de materie bij elkaar aansluiten. De beelden zijn als universele wezens die vrij de omgeving sublimeren, overstijgen en aanschouwen.

Luc Ledène (°1955) is geboren in Veurne. Hij woont en werkt er nog steeds. Na een opleiding houtbewerking studeerde hij binnenhuisarchitectuur en daar werd zijn interesse in beeldhouwen aangewakkerd. Luc ging naar het Sint-Lucasinstituut in Gent en volgde er de opleiding beeldhouwen. Daarna werkte Luc jarenlang als leraar in Brugge vooraleer hij zich als zelfstandig kunstenaar vestigde in zijn geboortestad Veurne. Zijn werken vind je terug over de hele wereld.

Waar vind je het kunstwerk? H. Christiaenlaan 40 in Sint-Idesbald (beeldentuin Keunekapel)

Wist je dat... er in de beeldentuin van de Keunekapel ook een beeldhouwwerk staat van de zoon van Luc Ledène? Ook Brecht is gebeten door de beeldhouwmicrobe. Zijn atelier vind je in de Zuidstraat (Veurne).