Op pinkstermaandag 20 mei 2024 (9 uur) wordt een eeuwenoude traditie in ere gehouden die de harten en zielen van de Wulpenaars al generaties lang verenigt. 

De bedevaart naar het Sint-Willibrordusputje is zo tijdloos als de legende die het omringt. De oorsprong van deze bedevaart reikt terug tot in 1657. Maar de geschiedenis van het Sint-Willibrordusputje is nog veel ouder, met wortels tot in de 7e eeuw. Lees verder onder de afbeelding. Wie was Willibrordus en wie was zijn zalige voorganger? 

 

Wonderwater

Volgens de overlevering kwam Willibrordus via Gravelines naar onze streek, voordat hij zijn missiewerk in Nederland voortzette. Toen hij in Wulpen voorbijkwam, heerste er op dat moment een grote droogte. Met een slag van zijn staf liet hij water ontspringen uit een oude put, die sindsdien nooit meer opdroogde. Dit wonderwater, ooit gebruikt tegen de 'brandende ziekten', markeert de plek van onze hedendaagse bedevaart.

Vroeger werd de bedevaart gecombineerd met de kermis van Wulpen. Deze traditie leeft voort, want Koksijde trakteert elke pelgrim op een drankje. Dit jaar wordt de bedevaart extra verrijkt door de muzikale omlijsting van Chorus uit Ieper, onder leiding van Tine Devoghel.