Motiveren van jeugdsporters is een kunst. Een kunst die je kan leren. Onze Koksijdse (jeugd)clubs zijn gedreven en schakelden daarom M-factor in. Door in te zetten op een inspirerend clubleven voor trainers, sporters en hun ouders, brengen ze sporters tot volledige ontplooiing.

Verschillende Koksijdse sportclubs volgden al bestuurs- en trainerssessies van M-factor, die hen gratis werden aangeboden door gemeente Koksijde: Tafeltennisclub Oostduinkerke, Basketbalclub Koksijde, Hockeyclub Koksijde, SYCOD, Windekind, Dynamic Dance School en Koksijde Golf Ter Hille. De komende jaren krijgen nog meer clubs de kans om hun werking zo te versterken. Tij-dingen ging langs bij Kimberly Wattier van Dynamic Dance School en Minke Devroye en Emile Vermeersch van Koksijde Golf ter Hille. Twee sportclubs met een bloeiende jeugdwerking.

Ongeacht welk niveau, verbinden we ons allemaal door onze passie voor dans (Kimberly)

Tij-dingen: Voor de mensen die jullie niet kennen: schets kort jullie werking.

Kimberly Wattier: "Het aanbod van Dynamic Dance School bestaat uit 12 lessenreeksen. Goed voor 15 lesuren per week, verspreid van maandag tot zaterdag. Onze lessenreeksen zijn: Kidsdance, Hiphop beginners, hiphop halfgevorderden, Hiphop Commercial 14+, Cheerdance mini, Cheerdance Kids, Cheerdance juniors, Hiphop 18+, hiphop techniek en kleuterdans

Kimberly Wattier

Kimberly Wattier (2e van rechts) - Dynamic Dance School

Daarnaast hebben we ook drie crews, dat zijn de selectieteams van de dansschool die worden getraind. Naast danslessen bieden we ook veel podiumkansen. Naast optredens deden we vorig dansjaar ook verschillende creatieve dansopdrachten. Op de danswedstrijd Dance Waves editie Koksijde in het Casino van Koksijde waren we aanwezig met enkele solisten en duo’s. We behaalden mooie resultaten."

Minke Devroye: "We hebben een recreatieve en toegankelijke werking met een gezonde doorstroom naar een meer competitieve aanpak. De basis ligt in onze Junior Academy. Hier kan elke jongere tussen 7 en 16 jaar in september instappen zonder enige golfervaring. Net als in andere sportclubs is er wekelijks training op woensdagnamiddag, zaterdagvoormiddag of zondagvoormiddag. We werken met gediplomeerde coaches die de jongeren de beginselen van de golfsport bijbrengen. Je start bij de Futures en groeit zo door naar de Birdies en naar de Eagles. In die laatste groep zitten jongeren met naast een passie voor golf ook een gezonde competitiegeest. Zij nemen vaak deel aan wedstrijden op Vlaams en nationaal niveau. Stilaan worden we op tal van wedstrijden goed vertegenwoordigd door enkele van deze toppers. Daar zijn we uiteraard fier op. We organiseren ook nog jeugdstages tijdens de schoolvakanties zowel voor beginnende als ervaren golfers."

T-d: Wat is de belangrijkste eigenschap voor een danser?

Kimberly: "We hebben verschillende dansers binnen de dansschool. We hebben recreatieve dansers, maar ook competitieve dansers. Ongeacht welk niveau, verbinden we ons allemaal door onze passie voor dans. Elke danser beleeft die passie op zijn of haar manier én dat is het mooiste eraan. Leergierigheid, doorzettingsvermogen en discipline vinden we belangrijke eigenschappen voor een danser, maar dat is van toepassing op heel wat sporten."

Een mindere slag mag nooit een reden zijn om je hoofd te laten hangen (Emile) 

T-d: En een golfer?

Emile: "Golf is heel technisch. Wil je goed presteren? Dan is een minimum aan techniek noodzakelijk. Daarvoor heb je vooral geduld en doorzettingsvermogen nodig. Een mindere slag mag nooit een reden zijn om je hoofd te laten hangen, maar met de nodige motivatie komt dat dus allemaal goed!"

Emile Vermeersch

Emile Vermeersch - Koksijde Golf ter Hille

T-d: Hoeveel leden tellen jullie?

Kimberly: "Op dit moment 150. Dat hadden we nooit durven dromen! We startten de dansschool in 2019 met een 50 dansers. In 2019 hadden we vier lessenreeksen, vandaag zijn dat er twaalf. Ooit startte de dansschool met één docent, ondertussen hebben we een team van zes docenten. Allemaal kenners in hun dansgenre. Vanaf 3 jaar kan je starten bij de dansschool. De maximumleeftijd is op dit moment 35 jaar."

Minke: "We hebben meer dan 250 jeugdspelers. In de Junior Academy zitten er zo’n 70 jongeren die wekelijks training volgen. Vanaf het eerste leerjaar kan je starten in onze Junior Academy. Veel kinderen zetten wel al jonger hun eerste stapjes in de golfsport zetten door golfende mama’s en papa’s of grootouders. Golf kan je ook perfect in gezinsverband beoefenen en dat is echt een troef."

Stilaan worden we op tal van wedstrijden goed vertegenwoordigd door enkele van deze toppers (Minke)

T-d: Als een jongere interesse heeft, wat doe hij of zij dan best?

Minke: "Een initiatie of een kennismakingsstage geeft altijd een goede eerste indruk. Zo ondervind je of golfen iets voor jou is. Daarna is de Junior Academy echt wel the place to be als je samen met andere kinderen op een leuke manier wil leren golfen."

Minke Devroye

Minke Devroye - Koksijde Golf ter Hille 

T-d: Waarom namen jullie deel aan M-factor?

Emile: "Motivatie blijft het belangrijkste om je sport met passie te beoefenen. Het is even belangrijk dat de coach de juiste energie doorgeeft aan de jongeren en zo een positieve sfeer creëert waarin ze het beste uit zichzelf halen."

Kimberly: "We zoeken altijd manieren om ons te ontwikkelen en bij te scholen. Allemaal ten voordele van de dansers, want achter elke danser staat een sterke coach. En een sterke coach die coacht motiverend. Grotendeels volgden we het traject door onze leergierigheid en om af te toetsen of we in de praktijk goed bezig zijn. Ook om te worden geïnspireerd. Een kans vanuit de sportdienst die we graag met beide handen grepen. Enkele docenten en één bestuurslid volgden het traject. Andere docenten doorliepen het M-factor-verhaal al eerder in een dansopleiding."

Het traject was erg boeiend! De opleiding zorgde voor nieuwe inzichten (Kimberly)

T-d: Hoe viel het mee? Zijn de resultaten al zichtbaar?

Kimberly: "Het traject was erg boeiend! De opleiding zorgde voor nieuwe inzichten. De tips zijn enorm bruikbaar en bevorderen onze rol als coach. We streven naar een kwaliteitsvolle dansschool waar elke danser, van welk dansniveau dan ook, zich thuis voelt en elke dansles als een succes ervaart."

Emile: "We merken alleszins een positieve groepsdynamiek! We zorgen dat we als coach aanspreekbaar en betrokken zijn bij de prestaties van de jongeren. We blijven als coach ook het M-kompas hanteren, want motivatie is overal van belang: tijdens elke training, stage en wedstrijd. Wij gaan in Koksijde Golf ter Hille voor de behoefte-ondersteunende aanpak waarbij er veel op begeleiding, structuur en dialoog wordt ingezet. Als wij ons beste beentje blijven voortzetten, volgen er ongetwijfeld nog meer positieve resultaten. Wij zijn alleszins heel gemotiveerd. (glimlacht)."

T-d: Was de vorming interessant naar de jeugdwerking toe?

Emile: "Zeker. De opleiding vertrekt vanuit de A-B-C-basisbehoeften voor duurzame motivatie. De A van Autonomie: de sporter mag en kan zichzelf zijn en ligt aan de basis van zijn eigen acties, de coach werkt ondersteunend. De B van Binding. O zo belangrijk dat de coach een warm groepsklimaat creëert waarin de sporters zich opgenomen en gewaardeerd voelen. En de C van Competentie waarbij de sporter zich bekwaam voelt, vol zelfvertrouwen over wat hij of zij doet en waarvoor de coach de nodige structuur biedt."

Bij sporten geldt het belang van samenhorigheid, het gaat niet over ik en jullie, maar over wij (Emile) 

T-d: Hebben jullie concrete handvaten ontdekt om mee te werken?

Emile: "Ja, het belang van samenhorigheid, het gaat niet over ik en jullie, maar over wij. Maar toch ook het belang van individuele steun op momenten waarin een jongere zich zwak, alleen of verloren voelt. Vertrouwen geven om zelf te groeien. Wat ook nog? Het belang van zelfreflectie. Als coach open vragen stellen zodat de jongere meer inzicht krijgt in zijn of haar golfspel en waarom er bepaalde oefeningen aan bod komen, waarom bepaalde zaken lukken en andere niet of waarom het een minder goede dag was."

T-d: Vanaf welke leeftijd mag je met zo’n golfbuggy rijden?

Minke: "Eigenlijk pas vanaf 18 jaar en wij promoten het golfen zonder buggy. Je kan in Koksijde Golf ter Hille alleen een buggy huren als je beschikt over een medisch attest of als je meer dan 70 jaar oud bent."

T-d: Jullie hebben twee golfbanen. De Langeleedcourse met 18 holes en de Hazebeekcourse met 9 holes. Wat zijn volgens de golfers hier de moeilijkste holes?

Emile: "Op de Hazebeekcourse hole 4 door de lengte en de dubbele waterhindernissen. Op de Langeleedcourse hole 9, er  vaak tegenwind en het is een lange hole."

Dynamic Dance School
Koksijde Golf ter Hille
Dynamic Dance School
Koksijde Golf ter Hille
Dynamic Dance School
Koksijde Golf ter Hille