Koksijde (eigenaar Witte Burg, 9,4 hectare) en Aquaduin (eigenaar De Doornpanne, 124 ha) slaan de handen in elkaar om een beheerplan voor beide natuurgebieden te laten opmaken door de West-Vlaamse Intercommunale (WVI).

Dat plan telt voor 24 jaar. Om de 6 jaar is er een rapportage (van de voortgang) en volgen eventuele bijsturingen.

Stuivend zand

De Doornpanne bestaat, naast struweel en duingraslanden, ook uit stuifduinen. Het middelste gedeelte is een panne van struweel met veel duindoorn. Vandaar dus ook de naam. In de Witte Burg vind je lokaal een beetje stuivend duin, maar ook zones met struikgewas. Beide gebieden zijn hotspots voor biodiversiteit en hebben specifieke kenmerken.

Het blijft in de toekomst ook een halfopen, dynamisch landschap. Het open landschap bestaat uit stuivend zand, helmduin, mosduin en duingrasland. Struiken (duindoorn, meidoorn, gewone vlier) zorgen voor ondoordringbaar struweel waar dieren een veilig onderkomen vinden. In beide gebieden willen we de rugstreeppad terugkrijgen. En de omstandigheden verbeteren voor de hei- en de kleine parelmoervlinder. Het beheerplan voorziet ook ingrepen om de recreatieve routes te verbeteren.