Tij-dingen zet elke maand een ondernemer in de kijker: een nieuwe handelszaak die opent, een zelfstandige die een speciale gebeurtenis viert of iemand die een mijlpaal bereikt. Deze maand ging Tij-dingen langs bij Dorien Lammar van Nordsø, een gezellige koffiebar op de Zeedijk van Oostduinkerke.

Tij-dingen: Nordsø, dat is een speciale naam?
Dorien Lammar:
Nordsø is Noors voor de Noordzee, mijn grote liefde. Ik ben zo verliefd op de zee dat ik er alles voor achterliet en samen met mijn gezin 160 kilometer verhuisde.”

T-d: Waarvoor kunnen mensen bij jou terecht?
Dorien:
“Mensen die op zoek zijn naar lekker eten en drinken, maar bovenal veel gezelligheid, zijn hier aan het goeie adres! Ik ontvang hen met open armen op een huiselijke, ongedwongen manier. Ik doe niks liever dan anderen in de watten leggen. En verwennerij begint bij de basis, dus die moet goed zitten. Precies daarom gaan wij steeds op zoek naar de fijnste leveranciers die ons kwaliteit garanderen. Alle producten waarmee we werken, worden door ons zorgvuldig geselecteerd en vertellen een verhaal. We gaan op zoek naar de beste producten uit de streek en vullen die aan met lekkers uit eigen tuin. Onze dagverse eitjes bijvoorbeeld. Ook alle appels, peren en noten komen van onze eigen bomen in Wulpen.”

Durf dromen! En durf je dromen najagen

koffiebar

T-d: Wat betekent de term zelfstandige voor jou?
Dorien:
“Vooraleer ik in dit avontuur dook, was ik thuisblijfmama en hielp ik mijn man - achter de schermen - bij de uitbouw van zijn zaak. Ik ben dankbaar dat ik dat kon doen, maar geniet er nu dubbel en dik van om andere kanten van mezelf en de wereld daarbuiten te ontdekken. Nordsø voelt voor mij als thuiskomen. Ik was lang op zoek, maar wist nooit goed naar wat precies. Nu heb ik mijn plek gevonden, eentje waar ik helemaal mezelf mag, kan en moet zijn.”

T-d: De coronacrisis betekende een aardverschuiving voor veel handelaars. Geen gemakkelijke periode om een nieuwe zaak te starten?
Dorien:
“Eerlijk? Ik was eigenlijk helemaal niet op zoek naar een eigen zaak, maar het kwam toevallig op mijn pad. Ik heb de kans om zelf te ondernemen en iets moois te creëren met beide handen – en mijn hele hart – gegrepen. Ook al leverde het me veel bezorgde en verbaasde vragen uit mijn omgeving op: Is het wel een goed idee om in de horeca als zelfstandige aan de slag te gaan in onzekere tijden als deze? En ik geef toe dat mijn timing beter kon, maar gelukkig komt passie altijd bovendrijven en kan ik rekenen op de steun van mijn gezin.”

Wij verbazen ons er elke dag opnieuw over hoe mooi het hier is.

T-d: Wil je nog iets meegeven aan onze lezers?
Dorien:
“Misschien toch dat Oostduinkerke mijn grote liefde is? Zes jaar geleden zijn we hier terecht gekomen als tweedeverblijvers. Elk weekend en elke schoolvakantie reden we 160 kilometer om hier zo snel mogelijk te zijn. Eind vorig jaar hebben we de knoop definitief doorgehakt en zijn we verhuisd. De kinderen gaan hier nu naar school, hebben zich helemaal aangepast en wij verbazen ons er elke dag opnieuw over hoe mooi het hier is. Een prachtige gemeente met een heel mooie natuur en cultuur, zeer professionele gemeentelijke diensten en constante vernieuwing. En ook heel ondernemingsvriendelijk. Ik ben fier om hier te mogen wonen.”

Rubriek Ondernemer in de kijker

Ben je handelaar en denk je in aanmerking te komen voor deze rubriek?
Contacteer de dienst Lokale Economie via economie@koksijde.be of 058 53 30 36.