Jan Florizoone gidst je dit najaar door het popartlandschap. Op vrijdag 12 november om 20.30 uur is er een lezing over David Hockney in de Westhoek Academie Koksijde.

Een week later, op 19 november, kan je op hetzelfde uur en op dezelfde locatie terecht voor een filmvoorstelling. Inschrijven voor beide avonden is niet nodig. Gratis toegang.

Wie is David Hockney?

De Engelse kunstenaar David Hockney is 83 jaar, er loopt een expo van hem in de Brusselse Bozar. Vanaf begin jaren 1960 werkt hij aan een oeuvre van schilderijen, tekeningen, foto’s, gravures. Hij beleefde zijn eerste successen in London, maar vertrekt al snel naar Californië (VS).  In Hollywood groeide hij uit tot een beroemdheid. Later keerde hij terug naar zijn geboorteland, Hockney leefde er wat teruggetrokken in de natuur, nabij Yorkshire. Ondertussen tekende hij de stilte in een tempel van Kyoto, keek hij naar de hemel op het meest noordelijke punt van Noorwegen, lette hij op de bloesem van fruitbomen in Normandië.

De thema’s van David Hockney zijn vanzelfsprekend: portretten, landschappen, stillevens. Hij heeft een oog voor het ogenschijnlijk onbelangrijke: het spattende water van een jongen die duikt in een zwembad. A bigger Splash is zijn meest beroemde schilderij. In wakkere kleuren ontwikkelde hij een figuratieve stijl, klaar en helder, voor iedereen meteen te begrijpen. Zijn kunst heeft een licht karakter, alsof het allemaal gemakkelijk is. Dat is slechts schijn. Een man die ooit model heeft gestaan voor een portret sprak over een oneindige proces. Haast hopeloos trachtte David Hockney de werkelijkheid vast te leggen op doek. Hij werkte ononderbroken, verwonderde zich over ruimte, keek naar voorbeelden uit de geschiedenis, probeerde allerlei technieken uit en leerde om de natuur te doorgronden met kinderlijke ogen.

Info: 058 53 27 00 – westhoekacademie@koksijde.be