Koksijde heeft een ijzersterke reputatie op het vlak van beplanting en bebloeming.
Het 'K. Comité Koksijde in de Bloemen' zorgde er mee voor dat onze gemeente vandaag een toonaangevende rol speelt in de regio.
Na driekwart eeuw stopt het verhaal van het comité, maar hun nalatenschap is groot.
Kort na de Tweede Wereldoorlog, in 1948, wilde het toenmalige gemeentebestuur werk maken van een betere beplanting van Koksijde. De gemeente (onder leiding van burgemeester Van Buggenhout) zette zelf in op het openbaar domein: straten en pleintjes.
Visionair was het idee om een comité te stichten om de Koksijdenaars te stimuleren huizen en gevels te beplanten en te bebloemen: het Bloemencomité was geboren. De eerste bebloemingswedstrijd vond al plaats in de zomer van 1949 en op 21 augustus van datzelfde jaar was er de eerste 'Grote Historische en Folkloristische Bloemenstoet'. Een traditie die tot 2008 standhield.
Wie bloemencomité zegt, denkt direct aan de jaarlijkse tuinkeuringen. Deze campagne was jarenlang van onschatbare waarde voor de uitstaling van onze gemeente als bloemenbadplaats. Een professionele jury ging telkens in het begin van de zomer op bezoek bij de deelnemende voortuintjes. Omdat je appelen en peren niet kan vergelijken, waren er verschillende categorieën (grote, middelgrote en kleine tuinen, moestuinen, gevelversieringen en hoeveverfraaiingen). In 1998 namen waren er 1.100 deelnemers. De recordeditie. In 2006 waren dat er nog steeds ruim 900.
Ook verleende het Bloemencomité steun aan gemeentelijke initiatieven. Tijdens de eerste drie edities van Koket Koksijde stond het comité in voor de organisatie van de wedstrijd rond de mooiste bebloemde strandcabine. De laatste jaren zorgden ze voor mooie halloweendecoratie in Sint-Idesbald en het Bloemencomité was een drijvende kracht achter Koksijde Fonkelt waardoor onze gemeente sfeervoller werd tijdens de donkere dagen.
Koksijde bedankt iedereen die zijn of haar bloempje heeft bijgedragen tijdens de voorbije 75 jaar. Van de deelnemers aan de tuinkeuringen tot de bestuursleden en voorzitters, van vroeger en nu. Deze mensen speelden een grote rol bij de totstandkoming van onze gemeente als de bloemen- en plantengemeente.
Eduard ‘Wardje’ Leys was er als diensthoofd Groen vanaf de oprichting bij als bestuurslid, technisch adviseur en voorzitter. Hij was de stuwende en drijvende kracht achter de werking van het comité. Vele ideeën en initiatieven heeft hij bedacht. Zijn zoon Ides werd zijn waardige opvolger. Twee jaar geleden ging Ides met pensioen, maar ook zijn zoon Pieter werkt bij de gemeentelijke groendienst. De toekomst is verzekerd! De redactie ging langs bij Ides en Nicole Leys en haalde herinneringen op.