Vaarwel aan overbodige tuinverharding, hallo aan groene vervanging. Wip dus alle nodeloze verharding weg en kies voor bloemen en bomen. Of wat vind je van een geveltuin? Die dragen bij aan een groenere en aantrekkelijkere omgeving, met massa's pro's voor jezelf en het milieu.

Veel voordelen

Geveltuinen voegen groen toe aan anders grijze omgevingen, waardoor straten aantrekkelijker en leefbaarder worden. Zo draag je bij aan een prettige buurt voor iedereen. De minituinen nemen koolstofdioxide (CO2) op en stoten zuurstof uit, waardoor de luchtkwaliteit verbetert. Ze halen ook fijnstof en vervuiling uit de lucht.

Planten in geveltuinen zorgen voor schaduw en verdamping en dat verlaagt de temperatuur tijdens warme zomers, beter bekend als het 'hitte-eilandeffect'. Ze doen ook de temperatuur in aangrenzende gebouwen dalen. Resultaat? Je hebt minder airconditioning nodig en zo zakt je energierekening.

Natuur aan je muur

Een (gevel)tuin vermindert je stress. Hoe? Het zien van groen en natuurlijke elementen heeft positieve effecten op je geestelijke gezondheid (en die van je buren). Bovendien trekken geveltuinen insecten en vogels aan. Wie wordt niet vrolijk bij het horen van fluitende vogels? Nog een voordeel: regenwater wordt vastgehouden en dat vermindert het risico op overstromingen en wateroverlast. 

Wordt Koksijde Vlaams kampioen tegelwippen? Doe mee tot 31 oktober.

Meer: vk-tegelwippen.be

Lees hieronder ook het interview met Eddy Vandenbouhede

Eddy Vandenbouhede

"Wanneer alles in bloei staat, krijgen we veel positieve reacties"

De eerste officiële geveltuin van Koksijde, dat is een titel voor de eeuwigheid. Eddy Vandenbouhede kaapte die bekroning weg. Eddy is sowieso geëngageerd: hij is vrijwilliger bij het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren (Oostende), vrijwilliger bij de Kerkuilenwerkgroep, bezieler van de huismussenwerkgroep Koksijde 'Little Birdies' en hij coördineert het verplanten van oude knotwilgen. Een natuurbeest in hart en nieren dus.

Tij-dingen: Eddy, een primeur aan je gevel?

Eddy Vandenbouhede: "Wij – mijn vrouw en ik – hebben inderdaad de 1ste en tot nu toe enige officiële geveltuin in Koksijde. In onze 3 'tegelgeveltuinen' staan eigenlijk veel planten: 1 blauwe en 2 witte regens, 3 clematissen, lavendel en krokussen! Het zorgt voor verkoeling en leven in de brouwerij. Vogeltjes pauzeren in ons straatbos. De regens bloeien van eind april tot eind mei, afhankelijk van het weer. Wist je dat een blauwe of witte regen tegenwijzerzin kronkelt naar boven?"

T-d: Hoe lang hebben jullie al een geveltuin?

Eddy: "De eerste legden we 24 jaar geleden al aan met een blauwe regen. Een jaar of 6 later zorgden we voor 2 extra plantvakken waarin de 2 witte regens werden geplant. Later kwamen daar nog andere planten en bloemen bij. De soorten clematissen? 'Prinses Diana' (rood) , 'Multi Blue' (paars- blauw) en 'Piilu' (roze-wit)."

T-d: Wat zijn de reacties van de buren?

Eddy: "Wanneer alles in bloei staat, krijgen we veel positieve reacties. Bij het vallen van de bladeren iets minder, maar wij kuisen die wel regelmatig op. Vorig jaar vroegen onze buren om onze witte regen te laten uitgroeien over hun huisgevel en we hebben onze klimhulp direct verlengd. De reden? De gevel van de buren warmde te veel op tijdens hittedagen waardoor het ook binnenshuis te warm werd. Wij brachten redding."

“De buren vroegen om onze klimplant te laten doorgroeien: ik heb niet getwijfeld en heb de klimhulp uitgebreid naar hun gevel. Zo voelt hun gevel in de zomer een pak kouder aan" (Eddy Vandenbouhede)

T-d: Heb je het zelf aangelegd?

Eddy: "Voor een handige Harry met het juiste materiaal en wat kennis van tuinieren, is dit een koud kunstje. De klimhulp (in inox) heb ik zelf gemaakt, door de zoute zeelucht kan je in Koksijde bijna niet anders dan met inox werken. Toen de gemeente een nieuw voetpad aanlegde, maakte ik van de gelegenheid gebruik om een arduinboordsteen te verwerken in het voetpad."

T-d; Heb je nog tips?

Eddy: "Voor je een geveltuin aanlegt, moet je weten waar alle nutsaansluitingen liggen. En bekijk op voorhand of je voetpad 1,50 meter breed blijft. Dien dan pas een aanvraag in bij de gemeente. Zoals ik daarnet al zei, gebruik je best inox voor je plantenrekken. Elke zondag moeten we een uurtje snoeien. Langs beneden met een lange snoeischaar en boven vanuit het venster. Als we oude bloemen wegsnoeien, vormt de klimplant nieuwe. Daardoor hebben we zo’n 1 tot 1,5 maand bloei."

T-d: Wat vind je zelf de mooiste gevelplant?

Eddy: "Dat is voor iedereen anders, maar ligt je geveltuin naast het voetpad? Pas dan op met rozenplanten en bloemen met stekels, die zijn trouwens verboden. Wij hebben bladverliezende struiken, om geen verlies aan lichtinval te hebben in de winter. Maar een (blinde) gevel kan je ook gerust met klimop laten begroeien. Ook hoe de gevel georiënteerd is, speelt een rol. Je zoekt best zelf wat je het mooist vindt."