Oranje boven. Van 25 november tot 10 december wordt deze kleur gepromoot via banners en vlaggen aan openbare gebouwen.

Elk jaar doen vrouwenorganisaties een oproep om je in te zetten tegen dit geweld. Ook onze gemeente steunt deze actie en zal oranje kleuren.

Wist je dat in België 45 procent van de vrouwen al slachtoffer zijn geweest van partnergeweld? Soroptimist International Veurne-Westhoek klaagt o.a. geweld op vrouwen aan.

Wat zijn de signalen?

  • Heftigheid: overdreven gebaren, erop aandringen dat het meteen serieus wordt, je overspoelen met sms’jes en e-mails.
  • Jaloezie: je verbieden om met de andere sekse te praten, je onder druk zetten om privédetails te weten.
  • Controle: je telefoon of e-mail checken zonder je toestemming. Voorschrijven hoe je te kleden en te gedragen. Onuitgenodigd opdagen.
  • Isolement: verhinderen dat je jouw vrienden of familie ziet, al je vrije tijd in beslag nemen, je kennissen denigreren.
  • Kritiek: negatieve opmerkingen maken over je uiterlijk en je vaardigheden, je mening belachelijk maken, je persoonlijkheid constant in vraag stellen.
  • Sabotage: regelmatig je spullen verstoppen of hardnekkig tegen je liegen, waardoor je aan jezelf en je eigen verstand twijfelt en slechter presteert op school of werk.
  • Schuld: jou verantwoordelijk stellen en jou de schuld geven van problemen, afwijzen van eigen verantwoordelijkheid.
  • Woede: sterke stemmingswisselingen, overreageren op bepaalde problemen met oncontroleerbare woedeaanvallen, je seksueel onder druk zetten, je bang maken.

Waarschuwingssignalen van geweld worden nog te vaak genegeerd of verkeerd begrepen. Dit gedrag heeft een negatief effect op de mentale en fysieke gezondheid van een persoon. Niet alleen slachtoffers, ook familie, vrienden, kennissen en buren moeten de tekenen kennen om op het juiste moment hulp te zoeken.

Soroptimist International een wereldwijde stem voor de rechten van vrouwen

Herken jij de signalen van vrouwengeweld?

Over Soroptimist

Sinds 1921 is Soroptimist International een wereldwijde stem voor de rechten van vrouwen, met een vertegenwoordiging in internationale organen zoals de Raad van Europa en de Verenigde Naties. Soroptimist België telt 1.650 leden die ijveren om het leven van vrouwen en meisjes te verbeteren.

Hoe zit het met jou? Merk jij één van de tekens op in je relatie? Praat erover met een vertrouwenspersoon of bel het hulpnummer 1712. In crisisgevallen of noodgevallen moet je het nummer 112 bellen.

Nuttige adressen