Wanneer iemand zijn of haar appartement verkoopt in een gebouw met een E- of F-label, zijn alle bewoners in hetzelfde appartementsgebouw verplicht om binnen de 5 jaar te renoveren.

Het gebouw moet dan minimum een D-label hebben. Meer zelfs: vanaf 2028 moet elke woning bij verkoop sowieso een EPC-label C hebben. Dat was schrikken voor de bewoners van de residentie Boreas, een appartementsgebouw in Sint-Idesbald. Daarom liet de gemeente het gebouw doorlichten. Tij-dingen sprak met Rudi Massart, voorzitter van de vergadering van mede-eigenaars.

Tij-dingen: Kan je ons meer vertellen over de residentie Boreas?
Rudi Massart: "Boreas is een appartementsgebouw met een mooie, unieke ligging aan het einde van de dijk van Sint-Idesbald, vlak naast de duin ‘Mieke Hill’. De residentie omvat 28 eenheden en is gebouwd tijdens de jaren 1973 en-74. Het uitzicht van het gebouw verraadt de leeftijd en dus het D-, E- of F-label."

    Tij-dingen: Wat is een energie-audit en wat zijn de voordelen?
    Rudi Massart: "Het doel is de vereniging van mede-eigenaars gericht renovatieadvies geven. Met dat advies kunnen we bewuster renovatiewerken plannen en uitvoeren om het appartement op te waarderen. Zo stijgt het wooncomfort, dalen de energiekosten en verhoogt de waarde van het pand. Bovendien vermijden we boetes voor gebouwen met een slechte EPC-score."

    T-d: Vind je de screening grondig?
    Rudi: "Zeker. Ons gebouw werd flink onder de loep genomen. Op vlak van wooncomfort werd gekeken naar de basisveiligheid. Bovendien werd er onderzocht hoe we voor de bewoners een gezondere woonomgeving konden creëren. Bijvoorbeeld: is de vochtigheidsgraad oké? Hoe verkrijgen we een aangenamere algemene temperatuur in ons gebouw … De buitenkant, de schil van het gebouw, werd gescreend met specifieke aandacht voor de strengere kwaliteitseisen zoals dakisolatie (was tegen 2020) en dubbele beglazing (was tegen 2023). Maar ook de technische installaties werden geëvalueerd: verwarming, sanitair warm water, ventilatie en de verlichting van de gemene delen. Idem voor het verbruik van de lift. En tot slot werden bouwtechnische aspecten van het gebouw kritisch bekeken: infiltraties lucht en/of water, stabiliteit, betonrot en werking van de afvoeren."

    T-d: Wat zijn de volgende stappen?
    Rudi: "Als voorzitter van de vereniging van mede-eigenaars trek ik de trein op gang voor de effectieve renovatie. We moeten dus samenkomen om te bespreken wat we nu doen en wat misschien later. Een beetje zoals in een restaurant: eerst de hoofdschotel en daarna het dessertkaartje. De aangeboden oplossingen, kunnen ook individueel beslist worden. Mensen hebben bv. zelf de keuze om al dan niet te verwarmen of warm water te voorzien met een warmtepomp. De meeste inwoners bezitten een elektrische doorstroomboiler. Met het capaciteitstarief in combinatie met een slimme meter kost dit toestel 77 euro per maand extra, volgens de energie-specialist. De meeste buitenunits kunnen we installeren in de garageruimte. De binnenunit is niet zo groot en kan boven een deur bevestigd worden. Thuis heb ik zonnepanelen liggen en de energie die deze opwekken, kan ik delen met mijn eigen appartement in Sint-Idesbald. Als tweedeverblijvers willen we Koksijde helpen verduurzamen: samen proberen we de doelstelling te halen om 40 procent minder CO2 uit te stoten."

    T-d: Leggen jullie ook zonnepanelen?
    Rudi: "Volgens de audit mogen er zonnepanelen op het dak komen. Binnen een goede 7 jaar winnen we die investering terug. Ook dat is een mooi argument bij een eventuele verkoop van een appartement."

    T-d: Welke verbouwingen worden verder nog zeker uitgevoerd?
    Rudi: "-Wellicht isoleren we het plafond van de kelder, voornamelijk in de garage. Zo krijgen de appartementen op het gelijkvloers extra vloerisolatie. Een directe winst voor heel het gebouw. Een deel van ons dak is maar voor 6 cm geïsoleerd, dat is te weinig. Dat proberen we op te trekken naar het minimum van 10 cm. Eerst overleggen we goed met de vereniging van mede-eigenaars over welke stappen we verder ondernemen. Wellicht maken we, met de hulp van een energiedeskundige en een architect, ons gebouw klaar voor de toekomst."

    Vraag nu je advies aan: www.acasus.be/advies-meergezinswoning of dienst Wonen (058 53 34 90 en wonen@koksijde.be)

    Het doel is de vereniging van mede-eigenaars gericht renovatieadvies geven. Met dat advies kunnen we bewuster renovatiewerken plannen

    T-d: Waarmee kan de gemeente nog helpen?
    Rudi: "De dienst Wonen van de gemeente kan ons misschien nog helpen bij het indienen van de premie-aanvragen. Dat is een hele klus. Allicht hebben sommige eigenaars recht op een renteloze lening (is naargelang het inkomen, red.). Bij een grondige energetische renovatie (75 procent van het gebouw) kan je een vrijstelling van 5 jaar kadastraal inkomen bekomen bij de Vlaamse Overheid. Een serieuze som: 1.200 euro x 30 = 36.000 euro per jaar. En dat maal 5 … Er is geen reden om niet te renoveren!"

    T-d: Wat raad je andere eigenaars van meergezinswoningen aan?
    Rudi: "Laat je gebouw screenen zodat je weet wat je moet doen. Hoe sneller je dit doet, hoe meer tijd je krijgt om te renoveren. Vergeet ook niet: materialen worden alsmaar duurder. De energie-audit van ons gebouw was een mooi geschenk van het gemeentebestuur. We kregen met de residentie Boreas de kans een voorbeeld te zijn voor andere appartementsgebouwen in onze gemeente. Hopelijk werkt ons project inspirerend."