Borstkanker blijft de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen in ons land. Eén vrouw op negen is lotgenoot. Mede dankzij vroege screening nemen de genezingskansen wel toe.

Wat is een screeningsmammografie?

Een screeningsmammografie is een röntgenfoto van de borsten, die borstkanker aan het licht kan brengen, nog vóór jij symptomen opmerkt.

Gratis screening voor vrouwen tussen 50 en 69 jaar

Tussen 50 en 69 jaar is het risico op borstkanker voor vrouwen het grootst én is borstkankerscreening het meest efficiënt.

Elke twee jaar een automatische uitnodiging

Tussen je 50 en 69e verjaardag ontvang je elke twee jaar automatisch een uitnodigingsbrief van het Centrum voor Kankeropsporing. Liet je je borsten in de laatste twee jaar screenen buiten het Bevolkingsonderzoek Borstkanker of had je in de laatste tien jaar borstkanker? Dan krijg je geen automatische uitnodiging.

Voordelen van een screeningsmammografie

  • Borstkanker wordt sneller opgespoord, vaak vóór je de verandering voelt of andere symptomen opduiken. Vroeg opgespoorde borstkanker is beter te behandelen en verhoogt je genezingskansen.
  • De screeningsmammografie is een onderzoek van topkwaliteit en wordt gelezen door twee onafhankelijke experten. Bij twijfel raadpleegt men een derde specialist.
  • De screening gebeurt in erkende radiologische eenheden. Er zijn regelmatig uitgebreide kwaliteitscontroles van de mammografietoestellen voor de best mogelijke beelden met een zo laag mogelijke dosis röntgenstraling.

De technologen en radiologen verfijnen continu hun kennis.