Oktober is de perfecte maand om je meest comfortabele stoel dichter bij de kachel te schuiven en een boek te lezen. En je hebt geluk: oud-Koksijdenaar Pol Dehullu bracht zijn tweede roman uit. 'Claustrum' is een spannend boek dat je voortdurend naar adem doet happen. Oktober is ook de maand van de geestelijke gezondheid. Een gezonde geest in een gezond lichaam, meer dan ooit belangrijk.

Tij-dingen: De fietszone in Koksijde wordt verder uitgebreid? 

Burgemeester Marc Vanden Bussche: "Inderdaad. We beslisten in de gemeenteraad van 4 september om dit najaar een extra fietszone in te voeren in o.a. de Burgweg, Langeleedstraat en de Ganzestraat. Dat zal de veiligheid voor onze schoolgaande jeugd verhogen. Onze andere fietszones bewezen hun deugdelijkheid al. Als automobilist moet je achter de fietsers blijven en rij je maximaal 30 km/uur. De bedoeling is om sluipverkeer te vermijden zodat mensen langs de gewestwegen rijden. Rust en veiligheid voor alles! Voor fietsers, wandelaars, hondengeleiders (Vrienden der Blinden, Dierenasiel Ganzeweide), de paardenvissers op weg naar stal en weide, de jeugd en de bewoners. Met de reconversie van de luchtmachtbasis hopen we snel de fietssnelweg tussen de Veurnestraat en Petit Paris te realiseren. De huidige omweg naar Veurne danken we aan de Duitsers die beslisten om Koksijde-Dorp af te snijden door een vliegveld aan te leggen."

De extra fietszone zal de veiligheid voor onze schoolgaande jeugd verhogen.

Na de herinrichting van de Zeelaan, het Hegerplein en de Noordstraat is nu ook de Kerkstraat heraangelegd.

T-d: Het licht brandt opnieuw 's nachts in Koksijde?

Burgemeester: "Vanaf dede ze maand steken we 's nachts de lichten terug aan. De gunstigere energieprijzen in combinatie met het versneld verledden laten ons toe het licht ’s nachts opnieuw te laten branden. Dat zorgt toch voor een veiliger gevoel in het holst van de nacht. Door het tijdelijk doven van de openbare verlichting de afgelopen maanden, bespaarden we bijna 500.000 euro aan energiekosten. Waar (technisch) mogelijk wordt het licht 50 procent gedimd tussen 23 en 5 uur. Zo zijn de straten wel verlicht, maar is er minder lichtvervuiling en dat is beter voor de natuur. Win-win dus."

T-d: Pol Dehullu bracht een tweede boek uit en is te gast in onze gemeente? Leest u zelf graag?

Burgemeester: "Pol komt inderdaad langs in onze bibliotheek op 26 oktober waar hij vertelt over zijn nieuwste boek. Ik heb zijn eerste boek 'Pontifex' gelezen en ik ben er zeker van dat de opvolger ook een succes zal zijn. Zelf lees ik graag boeken over geschiedenis en alles wat daarmee te maken heeft. En de boeken van Agatha Christie, zeker die met Hercule Poirot in de hoofdrol."

De garnaalkroket staat trouwens centraal tijdens onze Streekproductenbeurs

T-d: Tij-dingen zocht garnaalkruiersclub De Spanjaardbank op, ze bestaan 50 jaar, onze garnalen blijven een delicatesse?

Burgemeester: "De kaviaar van de Noordzee en eigenlijk een typisch streekproduct. Alle Koksijdse tearooms en restaurants serveren tomaat-garnaal en garnaalkroketten. De garnaalkroket staat trouwens centraal tijdens de Streekproductenbeurs op 14 en 15 oktober. Zeker langsgaan."

T-d: De werken in de Kerkstraat zijn afgerond?

Burgemeester: "Zoals voorzien en het resultaat is prachtig. Ook de werken aan de Nieuwpoortsteenweg schieten goed op. De werken van fase 2 en 3, vanaf de Hof Ter Hillestraat t.e.m. de Karthuizerstraat, zijn bezig en duren tot aan het zomerverlof. In september 2024 beginnen dan de laatste fasen: tussen de Karthuizerstraat en de Kinderlaan."