Een gezonde geest in een gezond lichaam. Of is het omgekeerd?

Je hebt de mogelijkheid om te groeien, talenten te ontwikkelen en zelfvertrouwen op te bouwen. Door tegenslagen staat je veerkracht soms onder druk. Daarom organiseert de werkgroep Geestelijke gezondheid 12 activiteiten die je welbevinden verbeteren.

In oktober stuit je in de bibliotheek op inspirerende spreuken die verstopt zitten in boeken. "Woorden zijn kleine vuurtjes die je ziel verwarmen" , zegt auteur Nele Reynders die ook kinderen zal betoveren met haar voorleesmoment op zaterdag 7 oktober (9.30 uur).

Ontmoet ons op de Koksijdse markt (elke vrijdagmorgen in oktober) voor een openhartig gesprek, want zoals een wijs man ooit zei: "Een goed gesprek is als balsem voor de ziel."

De filmvertoning van 'The Quiet Girl' op woensdag 4 oktober (20 uur) laat je zien hoe belangrijk het is om je eigen plek in de wereld te vinden. Verken de mysteries van het menselijk brein met lezingen over autisme (dinsdag 17 oktober, 19 uur) en stressmanagement voor ouders. “Stress beheers je niet, je danst ermee”, zegt expert Marie-Anne Vanderhasselt en ze leert je graag de passen voor jou en je gezin op dinsdag 24 oktober om 19.30 uur.

Hou je van theater? Dan mag je 'Ik ben Spiegelbol' op donderdag 12 oktober (19.30 uur) zeker niet missen. Een muzikale solovoorstelling die je leert omgaan met de kritische stemmetjes in je hoofd. Benieuwd hoe het autonome zenuwstelsel reageert op stress of trauma? De lezing over de polyvagaaltheorie van Stephen Porges onthult op maandag 6 november (19.30 uur) de diepere lagen van ons welzijn. De sleutel tot een gezonde geest is jezelf begrijpen.

En wat dacht je van een eerlijke discussie over leer- en ontwikkelingsproblemen bij kinderen? Deze lezing op dinsdag 14 november (19.30 uur) biedt een frisse kijk op diagnoses en het idee van 'stoornissen'. Als je ooit het gevoel hebt gehad dat luisteren meer inhoudt dan alleen horen, dan is onze workshop (in de bib) 'De kunst van het dieper luisteren' op vrijdag 17 en 24 november (14-16 uur) een must. Info en inschrijven (verplicht) via Avansa

Verloor je een geliefde aan suïcide? Kom naar de gespreksgroep op donderdag 23 november (19 uur) in het annexgebouw (Koksijde-Dorp). Een veilige haven om je gevoelens te delen en troost te vinden. "Het delen van verdriet is het halveren van pijn", zegt een oude wijsheid. Info en inschrijven op 0468 20 22 25 of nazelfdoding.koksijde@werkgroepverder.be

Als afsluiter ontmasker je op dinsdag 28 november (19 uur) de mythes rond rouw en verlies, om beter om te gaan met rouwenden. Want zoals je weet: “Rouw is de prijs die we betalen voor liefde.”

Heb je vragen over zelfdoding, wil je met iemand praten of maak je je zorgen om iemand?

>> Dan kan je gratis en anoniem chatten op www.zelfmoord1813.be of
www.tele-onthaal.be

>> Bellen kan op de nummers 1813 (Zelfmoordlijn) of 106 (Tele-Onthaal).

Heb je nood aan een gesprek met een psycholoog of orthopedagoog maar vormt de kostprijs een drempel? Sinds kort biedt de overheid een steunmaatregel die financieel laagdrempelige hulp mogelijk maakt. Surf naar www.elpen.be voor meer info!