Een halve eeuw geleden richtten Veurnenaar Jean-Paul Byloo en de Nieuwpoortse Aldegonde 'Gonda' Maesen een bescheiden kamerkoor op.

Henricus Beauvarlet (1593-1623) was kapelmeester aan het kapittel van Sint-Walburga en had nooit gedacht om eeuwen later voort te leven. En hoe: het kamerkoor kreeg al snel een uitstekende reputatie op muzikaal vlak. Het Beauvarletkoor groeide zelfs uit tot ambassadeur van de Westkust. Van een zangcarrière gesproken.

Gemeente Koksijde wilde de 50-jarige verjaardag niet zonder trompetgeschal laten passeren en nodigde het koor uit voor een zangstonde in de Kokpit. Ook onze redactie grasduinde in een halve eeuw zanggeschiedenis met voorzitter Dorothea Carbonez en dirigente Griet De Meyer. Dorothea (74) werkte als logopediste, heeft 3 kinderen en woont in Nieuwpoort. Griet geeft les aan de muziekacademie (StAPwest) en is een Oostduinkerkse.

Tij-dingen: Neem onze lezers eens mee naar de beginjaren.

Dorothea Carbonez: "Zonder de stichtende leden Jean-Paul Byloo en Gonda Maesen was er vandaag geen sprake van het Beauvarletkoor. Ik herinner me nog hoe ze aan mijn deur stonden met de vraag of ik in een koor wilde zingen. Dankzij de bezieling van Jean-Paul zetten we snel stappen vooruit. Lieve Ureel en ikzelf waren trouwens aanwezig vanaf het prille begin."

Voorzitter Dorothea Carbonez
Dirigent Griet De Meyer

T-d: Een jaar na de oprichting namen jullie al deel aan het provinciaal koortoernooi?

Dorothea: "We promoveerden direct naar de 2e afdeling. En nog geen 10 jaar later zaten we al in de hoogste reeks. Toen volgde er een verjongingskuur en we namen deel aan enkele grote producties met semiprofessionele koren, af en toe al eens met instrumentale ensembles. Dankzij Carlo Verlodt en Jacqueline Vandamme kwamen we terecht bij Patrick Peire. Hij gaf zijn dirigeerstok al snel door aan Ignace Thevelein (1986). Er waaide een nieuwe wind en er kwamen contacten met andere koren, zelfs internationaal. We organiseerden zelfs reizen naar Polen, Spanje, Ierland en Engeland."

Griet De Meyer: "Elke dirigent in de voorbije 50 jaar drukte zijn of haar stempel en zorgde ervoor dat het Beauvarletkoor Koksijde staat waar we nu staan. Het begon met een klein groepje van 10-12 mensen en vandaag zijn we een veelzijdige groep."

Ik denk dat we een culturele vaandeldrager van onze gemeente zijn.

T-d: Wat is de band met de gemeente?

Griet: "Koksijde steunt ons sinds 1996. Dankzij die financiële en logistieke ruggensteun staan er grote producties op ons palmares zoals het Requiem van Mozart, de Messiah van Händel en de Johannes-Passion van Bach. En we luisteren al jarenlang lokale happenings op. Denk aan herdenkingsmomenten zoals Wapenstilstand of de bevrijdingen van Oostduinkerke en Baaltje. De voorbije 2 jaar tekenden we present bij het startschot van de kerstverlichting in Koksijde-Dorp."

Dorothea: "Ik denk dat we een culturele vaandeldrager van onze gemeente zijn. En de band is er, we repeteren nog steeds elke maandag in de Kerkepannezaal. Heel wat Koksijdenaars zingen bij ons, maar we hebben ook leden uit de buurgemeenten en zelfs het hinterland. Tegenwoordig zijn we nog steeds met een 40-tal zangers."

T-d: Ook Karolien De Meyer, Jan Vermeire en Sarah Decadt droegen hun steentje bij.

Dorothea: "Het is gevaarlijk om iemand te vergeten. Karolien, de zus van Griet, coachte ons jarenlang op stemtechnisch vlak - op een uiterst professionele manier. Helaas is zij veel te vroeg overleden. Jan Vermeire inspireerde het koor dankzij zijn meesterlijk muzikaal gevoel en zijn bourgondische levensstijl. En natuurlijk hoogtepunten zoals het Weihnachtsoratorium (Bach) en Gloria (Vivaldi)."

Griet: "En ook de toekomst oogt rooskleurig voor het Beauvarletkoor. Met Jokobeau (Jong Koksijds Beauvarletkoor, voor 13 tot 18-jarigen) hopen we dat er de volgende jaren meer talent doorstroomt. Want dat is toch de grootste uitdaging voor de huidige ploeg. Sinds 2017 kunnen zelfs kindjes van 8 tot 12 hun stembanden trainen bij Beau-re-mi. Shout-out voor dirigente Sarah Decadt."

T-d: Terug naar de grote jongens. Vanaf 2007 heb jij, Griet, het dirigeerstokje in handen?

Griet: "Inderdaad. Het 1e jubileumjaar sinds mijn aantreden (2010) was met 4 concerten in binnen- en buitenland. Ik zet in op projecten met andere koren en dirigenten om onze horizonten te verruimen en een groter publiek te bereiken."

Dorothea: "En dat doet ze op schitterende wijze. In 2012 zorgden we (samen met andere koren uit binnen- en buitenland) voor een uitstekende uitvoering van Carmina Burana van Carl Orff, in de Praagse Smetanazaal. Vandaag kunnen we polyfonische composities brengen, uit de vroege en late barok, van de klassieke periode tot de romantiek én ook hedendaagse muziek. Niets is nog onmogelijk."

T-d: Wat met iemand die niet kan zingen?

Griet: "Die mensen melden zich hier niet aan. Maar we merken al snel of iemand uit het juiste hout gesneden is. In principe moet je ook noten kunnen lezen, maar we hebben één iemand die zodanig gemotiveerd is dat hij erin slaagt om auditief mee te volgen."

T-d: Wat staat er op het programma in dit jubileumjaar?

Dorothea: "Ons jaar werd ingeleid met een feestelijke academische zitting in het gemeentehuis op 15 februari. In mei voeren we psalmen uit van Jules Van Nuffel, samen met werken uit het Vlaamse orgelrepertoire. We doen dat met Altra Voce uit Kortrijk. En zoals elk jaar sluiten we af met ons kerstconcert op 26 december. Deze keer met de uitvoering van de Coronation Anthems van Händel - in samenwerking met Canta Ludens (Drongen) en een orkest."

T-d: Wie verdient nog een eervolle vermelding?

Dorothea: "Altijd gevaarlijk om mensen te vergeten, maar ik ga voor enkele van mijn bestuursleden. Hilde Van Iseghem is een duizendpoot en kan bijna alles: ze beheert o.a. de subsidies en is een krak in lay-out. Haar broer Georges verzorgt de contracten, is webmaster en is de meest nauwgezette penningmeester die we ons kunnen dromen. Marie-Anne Pauwelyn is het aanspreekpunt met de sponsors en vrienden - zij steunen het Beauvarletkoor Koksijde al jaren, ook hoedje af voor hen."

Meer info over het koor: www.beauvarletkoor.be