Eerste schepen Patricia Vandenbroucke stond al een tijdje te popelen om aan de slag te gaan. “Je doet aan politiek om dingen te realiseren, dus ik ben blij dat ik nu mee aan de knoppen zit. En we beschikken over een jong, dynamisch én vrouwelijk schepencollege. Ik ben alvast heel enthousiast.”
Tij-dingen: Welke uitdagingen staan er te wachten binnen jouw beleidsdomeinen?
Patricia Vandenbroucke: “Ten eerste wil ik van de dienst Lokale Economie een volwaardig ondernemersloket maken waar alle handelaars en starters terechtkunnen. Concreet wil ik de 11 procent leegstaande handelspanden alternatief invullen. Met een databank, door handelaars en eigenaars samen te brengen of door creatief te zijn. Denk aan pop-upwinkels, kunst of ambachten. En ik wil een winkelstraatmanager aanwerven die op bezoek komt en onze starters ondersteunt, maar ook een aanspreekpunt is voor wie onderneemt in bijberoep. Een ander pijnpunt is dat onze handelskernen moeten herleven, door ze duidelijk af te bakenen."
T-d: Hoe zie je dan de rol van Gemeente Koksijde?
Patricia: “We moeten de raad Lokale Economie nieuw leven inblazen. Luisteren naar de behoeften, een frisse dynamiek zorgt voor een grotere betrokkenheid. En het kan niet de bedoeling zijn dat wij als openbaar bestuur concurreren met onze handelaars – bij aanbestedingen dus focussen op lokaal. Ook belangrijk: Koksijde moet zich bezighouden met de kerntaken.”
T-d: Welke dingen wil je realiseren op het vlak van Wonen en Openbare Ruimte?
Patricia: “Ik wil nog meer vastleggen in beleidsplannen, de masterplannen die in de pijplijn zitten effectief uitvoeren: met een eigen visie stap voor stap concrete resultaten boeken. Een boeiende materie, want ruimtelijke ordening is ook belangrijk voor de toekomstige generaties. Stedenbouwkundig sta ik voor duidelijkheid en transparantie. Sommige voorschriften herbekijken we nog, maar dat is geen simpele materie. Het woonbeleid is ook boeiend om mee aan de slag te gaan. En er is het bekende probleem van de niet-betaalbare huizen, ik wil o.a. uitzoeken in hoeverre vakantiewoningen buiten de toeristische zones hier een rol in spelen. Als dat zo is, ijver ik om de pauzeknop in te drukken. Onze dorpen en woonwijken zijn cruciaal voor de lokale verankering.”
T-d: Nog eigen accenten die je wil leggen?
Patricia: “Ik wil resultaten boeken, dat klinkt logisch, maar als zelfstandige ben ik niet gewoon om lang te treuzelen. (lacht) Ik wil ook een vrouwelijke touch toevoegen. En natuurlijk ben ik van Baaltje, dat krijg je er niet uit.”
Ik wil nog meer vastleggen in beleidsplannen, de masterplannen die in de pijplijn zitten effectief uitvoeren
T-d: Heb je nog een boodschap voor onze inwoners, om het jaar goed te starten?
Patricia: “Het is een cliché, maar ik wens iedereen, inwoners en tweedeverblijvers, vooral een goede gezondheid. Dat is het allerbelangrijkste. Ik nodig je trouwens graag uit op ons nieuwjaarsfeestje op zondag 12 januari in Koksijde-Dorp.”
T-d: Wat is jouw favoriete plek in onze gemeente?
Patricia: “Ik fiets vaak via de zeedijk naar Koksijde-Bad en voor mij is de klok van Baaltje een ankerpunt. Naast de duinen en de zee natuurlijk. En terrasjes natuurlijk. (glimlacht) Zelfs een beetje verder van de zeedijk, zoals Fika en Koffiehuis Dantes (Strandlaan). Vanaf het voorjaar vind je me vaak terug in onze beachbars.”
T-d: Wat doe je om tot rust te komen?
Patricia: “Ik ben getrouwd met Dries en het is vooral hij die zorgt dat ik soms tot rust kom, want alleen slaag ik daar moeilijk in. Elke donderdag ga ik op pad met hem, eerst op restaurant en daarna een trip. Zo ga ik graag over de grens naar Wissant, Le Touquet en Malo-les-Bains.”
T-d: Is er een politicus naar wie je opkijkt? Of iemand anders?
Patricia: “Ik kies voor 2 niet-politici. Wouter Torfs van de schoenenwinkels is een inspirerende bedrijfsleider. Hij gedraagt zich niet als de typische CEO. Integendeel, hij toont betrokkenheid en luistert naar zijn mensen. En hij heeft een appartement in Sint-Idesbald. Veerle Windels is freelance journaliste voor o.a. De Standaard en organiseert – als tourgids – inspiratiereizen wereldwijd. Ik ben al een paar keer mee geweest (met Unizo) en ik vind het een geweldige madam. Ze gebruikt vaak inspirerende quotes zoals ‘You do you’.”
Ik wil van de dienst Lokale Economie een volwaardig ondernemersloket maken waar alle handelaars en starters terechtkunnen
T-d: Staat er nog een zot plan op je bucketlist?
Patricia: “Voor mij is deze politieke stap alvast buiten mijn comfortzone. Een echt lijstje heb ik niet, maar ik ga graag op reis, bv. met Unizo. Zo was ik de laatste jaren al in Singapore, Los Angeles en Hong Kong. Ik krijg energie van die trips en doe er ook veel inspiratie op.”
T-d: Wat deed je voor je startte als schepen. Studies?
Patricia: “Naast mijn job aan de gemeente heb ik mijn winkel (WeekendMode, red). Tegenwoordig werk ik meer achter de schermen. Gelukkig hebben we een topteam. Ik studeerde ooit af als master in de Toegepaste Economische Wetenschappen (TEW). Daarna volgde een postgraduaat Bedrijfseconomie. Van 1995 tot 2002 werkte ik voor het gemeentebestuur als stafmedewerker.”
T-d: Waarvoor mogen ze jou om 3 uur ’s nachts wakker maken?
Patricia: “Vooral niet eigenlijk. Wanneer dan toch wel? Om op reis te vertrekken. Voor welk gerecht? Ik eet supergraag zoete pannenkoeken in alle vormen. Ik kan er heel erg van genieten en maak ze graag zelf.”
Patricia Vandenbroucke is de nieuwe eerste schepen van Koksijde. Ze is bevoegd voor Ondernemen, Lokale economie, Werkgelegenheid, Horeca- en Winkelbeleid en Concessies en Markten.
Ook buigt Patricia zich over de domeinen Wonen en Openbare Ruimte, met Ruimtelijke Ordening, Stedenbouw en Omgevingsvergunningen.