Onze Bredene Koksijde Classic heeft een mooie plek veroverd op de voorjaarskalender. De koers vindt vlak voor de voorjaarsklassiekers plaats en dan is de honger in het wielerpeloton het grootst. Iedereen wil zijn tanden vastzetten in deze wedstrijd en met een overwinning de rest van het voorjaar inrijden. Tij-dingen sprak met Bert Pattyn, voorzitter van Bredene Koksijde Classic.

Tij-dingen: Heb je al zicht op het deelnemersveld? Wie zijn de grootste namen?

Bert Pattyn: "De top drie van vorig jaar − Pascal Ackermann, Hugo Hofstetter en Tim Merlier − hebben al toegezegd. Direct al een paar klinkende namen. Ik hoop ook nog op Alexander Kristoff, maar dat hangt af van de wildcards die worden verdeeld voor Milaan-San Remo (wordt de dag na de Bredene Koksijde Classic gereden, red.). Acht World Tour-ploegen komen aan de meet, dat is de top van de top. En daarnaast ook nog een tiental pro-continentale ploegen. Tot 72 uur voor de wedstrijd mogen de ploegen wel nog wijzigingen doorgeven."

De Bredene Koksijde Classic komt live op Sporza en Eurosport

T-d: Tim Merlier is een kanshebber op de overwinning. Wie schuif je nog naar voor deze editie??

Bert: "Sowieso de eerste drie van vorig jaar, dat spreekt voor zich. Tim Merlier heeft hier al gewonnen, dus hoop ik stiekem dat zijn ploeg Fabio Jakobsen afvaardigt."

T-d: De koers komt ook op tv?

Bert: "Vanaf 14.30 uur wordt de Bredene Koksijde Classic live uitgezonden op Sporza en Eurosport. Daardoor komt die in 72 landen in de huiskamer terecht. Dat betekent toch al snel anderhalf miljoen kijkers die de wedstrijd live volgen. Wat zijn live kijkers? Dat zijn mensen die minstens drie minuten rechtstreeks inschakelen."

T-d: Zijn er aanpassingen aan het parcours in vergelijking met de vorige editie?

Bert: "We hebben de omloop inderdaad moeten aanpassen door de wegenwerken in de Van Buggenhoutlaan. De renners komen vanuit Sint-Idesbald de Ter Duinenlaan opgereden, van de andere kant dus. Dat is ongeveer één km rechtdoor. Kansen genoeg voor de spurters dus."

T-d: Jullie organiseren ook de Youngster Coast Challenge. Eén van de toppers in zijn genre?

Bert: "Inderdaad. Ik sprak onlangs met een reporter van Direct Vélo en die gaf deze wedstrijd een tien op tien voor het deelnemersveld, altijd fijn om zoiets te horen. Dit jaar hebben we een jongere lichting, want veel van de toppers uit 2022 rijden al rond bij de profs. De winnaar van vorig jaar, Jensen Plowright, ondertekende een contract bij Alpecin-Deceuninck en werd vorig jaar verkozen tot beste sprinter onder 23 jaar ter wereld. De nummer twee, Paul Penhoet, reed in januari mee in de Tour Down Under (rittenwedstrijd in Australië, red.) en behaalde daar twee topvijfplaatsen. Om maar te zeggen dat het echt wel het neusje van de zalm is, dat op 17 maart zal rondrijden."

De top-drie van vorig jaar − Pascal Ackermann, Hugo Hofstetter en Tim Merlier − heeft al toegezegd.

T-d: Met de Youngster Coast Challenge hebben jullie dus al de toppers van morgen?

Bert: "Dat is een juiste conclusie. Dit jaar strijden negen Belgische ploegen, drie Italiaanse, team USA en nog Nederlandse, Franse, Duitse en Estse en Noorse ploegen tegen elkaar om de toekomstige toppers in de etalage te zetten."

T-d: Wanneer spreek je van een geslaagde editie?

Bert: "Ik hoop vooral op geen te slecht weer, meer volk nog dan vorig jaar en een prachtige winnaar. Als ik kijk naar de winnaars van de vorige jaren, dan ben ik daar wel gerust in. En ik hoop ook dat we onze belangrijkste sponsors, met de gemeente Koksijde  op kop, tevreden kunnen stellen."