Op zondag 5 juni opent onze gemeente twee bunkersites in het kader van Bunkerdag. Schrijf je in voor het te laat is.

De dienst Cultuur & Erfgoed biedt twee rondleidingen aan: eentje over Weerstandsnest Waldersee als schoolvoorbeeld van de Atlantikwall, de andere neemt je mee naar de Belgische bunkers uit de Eerste Wereldoorlog.

Weerstandsnest Waldersee

Maak kennis met dit unieke weerstandsnest. Een gids geeft doorlopend uitleg bij de bouw en de functie van de verschillende onderdelen. Sinds begin 2021 is deze site beschermd als monument. Waldersee is uitzonderlijk goed bewaard en daarom representatief voor alle weerstandsnesten van de Atlantikwall. een meer dan 5.000 kilometer lange verdedigingslinie, die Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog in de bezette gebieden aanlegde tegen een geallieerde invasie. Je vindt er typische infanteriewerken zoals geschutstellingen, mitrailleur- en observatieposten, maar ook stellingen voor antitankgeschut, bunkers en accommodatie voor manschappen. Sommige structuren zijn zeldzaam. De geschutkazemat (type R612) overheerst en was in de Tweede Wereldoorlog voorzien van veldgeschut om de kust onder vuur te nemen. Via loopgraven stonden verdedigingswerken met elkaar in verbinding.

Belgische bunkers uit de Eerste Wereldoorlog (Hof ter Bommelaere)

Tijdens de Eerste Wereldoorlog ligt Hof ter Bommelaere net achter de derde lijn van de eerste verdedigingslinie. De hoeve dient als hoofdkwartier voor belangrijke officieren. Op het erf herken je twee Belgische commandobunkers. De binnenafwerking van de bunkers (met witte bepleistering en de fijn uitgewerkte schouw) is zeldzaam voor de Eerste Wereldoorlog. Een derde betonnen constructie staat in de weide en is vermoedelijk gelinkt aan een telefooncentrale. Een gids vertelt je alles over de bouw en het gebruik van de bunkers die sinds 2011 beschermd zijn als monument. Een unieke kans!

Praktisch

Gratis rondleidingen WN Waldersee

  • doorlopend tussen 10 en 17.30 uur (duurt 40 minuten)
  • inschrijven is verplicht
  • afspraak ter hoogte van Surfclub Windekind, Zuidenwindhelling 1 (Groenendijk)

Gratis rondleidingen Belgische bunkers uit de Eerste Wereldoorlog (Hof ter Bommelaere)