Danny Geryl gaf 35 jaar zwemtraining aan onze strandredders. Na de zeeproeven van afgelopen zomer geeft Danny de fakkel door. Vanaf 1 april 2022 gaat de voltijdse brandweerman-ambulancier met pensioen. Een gesprek. 

Tij-dingen: Je zwaait binnenkort af als brandweerman-ambulancier. Wat houdt die job in? 
Danny Geryl:
"80 procent van de tijd ben ik ambulancier en hou ik me bezig met de noodoproepen. De overige tijd ben ik brandweerman: ik sta o.a. in voor het onderhoud van de kazerne, administratie, werkkledij en het onderhoud van ons wagenpark. Na mijn vaste uren werk ik ook als vrijwilliger."

Wat sommigen niet weten, is dat ik ook graag accordeon speel

T-d: Eerder was je (hoofd)redder in het Hoge Blekkerbad? Vanwaar die keuze?
Danny:
"Nadat ik afstudeerde, ging ik meteen aan de slag als strandredder. Na de zomer mocht ik starten in het zwembad van Koksijde-Dorp. Het waren mooie tijden, we hadden een klein team met een hechte band. Ik bleef uiteindelijk 30 jaar redder waarvan de laatste twee decennia als hoofdredder. Spijtig genoeg was het niet mogelijk om die job te combineren met de functie van redder aan zee, omdat mijn agenda al overvol was - zeker toen het Strandbad in Oostduinkerke erbij kwam. Je hebt een grote verantwoordelijkheid als redder. Het enige verschil is dat je soms een tweede kans krijgt in een zwembad, aan zee gaat het nog sneller."

T-d: Je gaf zwemtraining (praktijk en docent reanimatie) aan 3.500 strandredders, de zeeproeven deze zomer waren de laatste. Een emotioneel moment?
Danny:
"Ja, ik heb toch een traantje weggepinkt. Voor alle duidelijkheid: die zeeproeven zijn maar een onderdeel van de totale opleiding. Er zijn meerdere modules, de eerste focust op conditie en dient als voorbereiding op de zwemproef. In module 2 is er o.a. knopenleer, bevrijdingsgrepen, vervoersgrepen (in het water, red.) en transportgrepen (op het droge, red.) en de derde module bestaat uit reanimatietechnieken. Na de zwemproef en het theoretisch examen krijg je een voorlopig attest tot aan de zeezwemproef (module 4). Onderschat de redderscursus niet, ik gaf 35 jaar praktijklessen, een serieus engagement waarvoor ik jaarlijks 20 zaterdagavonden opofferde. Tof aan mijn laatste zeezwemproef was dat ik kon varen met onze nieuwe Groendyk-boot met stuurkolom. Zalig!"

T-d: Zijn de tijden fors veranderd? In welke zin?
Danny:
"Alleen al dat het examen in één doorlopende proef wordt afgenomen, is een grote wijziging. De nadruk ligt ook meer op conditie. Ik vind dat logisch, want het kan niet dat je al moe bent voor je in het water springt. Wat ook opvalt, is dat er steeds meer meisjes redder willen worden."

Tij-dingen: Voel je je meer redder, ambulancier of brandweerman?
Danny:
"Dat is een vreselijke vraag! Ik help graag andere mensen, het is mijn grootste drijfveer. Ten dienste staan van mensen die het nodig hebben, dat is het."

Onderschat de redderscursus niet, ik gaf 35 jaar praktijklessen, een serieus engagement waarvoor ik jaarlijks 20 zaterdagavonden opofferde.

T-d: Wat kies je: de Noordzee of het Hoge Blekkerbad?
Danny:
"Ik kies toch de Noordzee. Als rasechte Koksijdenaar vind ik niets mooier dan onze zee. Mijn favoriete plekje? Ster der Zee, omdat ik daar mijn eerste stappen zette als redder, maar ook de posten Sint-Idesbald en Groenendyk vind ik prachtig."

T-d: Maakte je veel momenten mee die je zijn bijgebleven?
Danny:
"Er zijn twee anekdotes. Het eerste verhaal gaat over Yves Mahieu. Als cursist tastte hij graag zijn sportieve grenzen af en hij ging af en toe naar de bodem van het zwembad om zijn adem zo lang mogelijk in te houden. Ooit liep het bijna mis en moesten we mond-op-mondbeademing doen – nadat we hem van de bodem haalden. Hij zag er zelfs al blauw uit. Sindsdien is zijn bijnaam de smurf. Een andere, minder spectaculaire, bijnaam is batman. Die eer is weggelegd voor Nicolas Cottenie die telkens met zijn armen open in het kinderbad sprong, plat op de buik."

T-d: Je hebt vier kinderen. Zit het reddersbloed in de genen?
Danny:
"Toch een beetje. Brian (30) en Brandon (27) waren ook allebei strandredder. Mijn andere zoon Bradley (28) en mijn dochter Bronwyn (27) bleven op het droge. Wist je trouwens dat ik vissen heb als horoscoop? Ik ben alleszins een rasechte Koksijdenaar, ik woon al jarenlang in 't dorp met mijn echtgenote Rita Coulier met wie ik in 1990 huwde."

T-d: Wat doe je om uit te rusten na een drukke werkdag? Wat zijn je hobby’s?
Danny:
"Sport neemt een grote rol in. Ik doe wekelijks mijn kilometers met de koersfiets en de mountainbike. Vanaf dit jaar starten we met de oude garde van mijn minivoetbalploeg met padel. Genieten doe ik graag van een goeie picon in de cafétaria van 't zwembad. Wat sommigen niet weten, is dat ik ook graag accordeon speel. Vroeger stond ik vaak op avondmarkten, maar ik speel nu vooral thuis. Twee jaar terug kocht ik een nieuwe Tyros5: een instrument met toetsen."

T-d: Waarvan droom je nog (om te doen na je pensioen)?
Danny:
"Ik hoop vooral om lang gezond te blijven. Dan kan ik blijven doen wat ik graag doe. Een goede gezondheid is de basis van alles."