De zomer bracht niet het mooie weer van de laatste jaren. Een extra reden om uit te kijken naar september. De redactie is ervan overtuigd dat de nazomer alle verwachtingen zal overtreffen. Met Open Monumentendag en Koket Koksijde staan er alvast twee toppers op het menu.

Tij-dingen: Op 12 september is er Open Monumentendag. Erfgoed speelt een cruciale rol in uw leven?

Burgemeester Marc Vanden Bussche: "Absoluut. Ik ben opgegroeid in het hartje van het Quartier Sénégalais, een villa op de hoek van de Oasisstraat en de Zandstraat. Mijn vader had er zijn notariaat en vestigde er zich met zijn gezin met zeven kinderen. Ik ben sindsdien gecharmeerd door de cottagestijl. In diezelfde wijk gebruikten de Duitsers tijdens WO II overigens blinde gevels als fundament voor het vliegveld van Koksijde. Wist je dat ook het puin van de Sint-Niklaaskerk in Oostduinkerke hetzelfde lot onderging? Ik nodig iedereen uit om te wandelen in onze Senegalese wijk die de belle époque en de start van het toerisme symboliseert. Als lokaal bestuur zijn we een voorloper in het behoud en het beheer van ons bouwkundig erfgoed. Op advies van Sarah Willems inventariseerden we 120 viersterrenwoningen in onze gemeente. Voor deze panden maak je sinds 2007 aanspraak op een restauratiepremie. Enkele jaren terug kregen we als eerste de officiële titel van onroerenderfgoedgemeente. Helaas slaagden mijn voorgangers er niet in om de mooie zeedijk uit de jaren 1960-1970 te beschermen. Voor de rest zijn er talloze mooie wandelingen. Surf naar www.koksijde.be/erfgoedwandelingen en doorblader de brochure."

Burgemeester Vanden Bussche

T-d: Wat zijn de blikvangers op Open Monumentendag?

Burgemeester: "Het volledige aanbod is een aanrader. Naar aanleiding van de 75e verjaardag van de Hotelschool is er een tentoonstelling in De Mijn, toch een iconisch gebouw in Koksijde-Dorp. De gemeente zorgde voor een passende verlichting van de gevel, je moet er eens op letten als je passeert. De expo in de hotelschool is een passend eresaluut aan mijn voorganger Jaak Van Buggenhout. We herdenken hem met een standbeeld. Van Buggenhout richtte Hotelschool Ter Duinen op en legde de basis van hoe onze gemeente er vandaag uitziet. En in beide gevallen mogen we toch spreken van een succesverhaal: een kokschool met internationaal aanzien én Koksijde die vandaag de centrumgemeente is in de regio. Passeer op Open Monumentendag ook langs Résidence Du Blekker: Beeldbepalend."

Koksijde is voorloper in het behoud en het beheer van bouwkundig erfgoed.

T-d: Koket Koksijde is terug: van 24 t.e.m. 27 september vormt het gemeentehuis een uniek decor.

Burgemeester: "Ook hier is er een knipoog naar Van Buggenhout die de groendienst oprichtte. Voor deze vernieuwde editie van Koket Koksijde werken we samen met Floraliën Gent. We bieden een florale topbeleving aan. De rode draad is ook hier de Hotelschool Ter Duinen. Initiatiefnemer Ides Leys, zijn opvolger Klaas Hinderyckx  en bloemsierkunstenaar Jo Pattyn brengen een florale ode die tot de verbeelding spreekt met bloemen, planten, arrangementen en bijzondere indoor en outdoor creaties."