Koksijde scheert hoge toppen op Open Monumentendag op zondag 12 september: alle activiteiten zijn gratis, maar inschrijven is verplicht.

Gluur binnen in het gerestaureerde Vanneuvillehuis

Het Vanneuvillehuis is het voormalige atelier van kunstenaar Walter Vilain (1938-2019). Leer alles over zijn levensverhaal en dat van zijn bevriende kunstenaars die in Sint-Idesbald inspiratie opdeden. Het Vanneuvillehuis beschikt o.a. over een permanente collectie kunstwerken van Vilain en ligt op een toplocatie, middenin de Noordduinen.

Natuureducatief centrum Duinenhuis: expo Strandafval

Strandafval is een tijdelijke tentoonstelling waarin onnatuurlijke aanspoelsels die op ons strand terechtkomen op een andere manier in de kijker staan. Aan de hand van bijzondere foto’s wordt gefocust op wat niet op ons strand thuishoort en waar het vandaan komt. De kunstwerken weerspiegelen op een ludieke manier hoe plastic afval ons leven in de greep houdt. De expo is een samenwerking tussen het Duinenhuis, fotografen Walter Carels, René De Prins, Marc Vanleke en strandjutter Philip Gadeyne.

  • doorlopend van 10 tot 18 uur (reservatie niet nodig)
  • Bettystraat 7

Weerstandsnest Waldersee: Een uniek stukje geschiedenis

Sinds januari is dit weerstandsnest beschermd als monument. WN Waldersee verdient dus zeker een plek op het programma van Open Monumentendag. Maak op 12 september kennis met deze site. Een gids geeft uitleg bij de bouw en de functie van de verschillende onderdelen.

  • Rondleidingen om 10, 11, 13, 14, 15, 16 en 17 uur
  • afspraak aan Surfclub Windekind, Zuidenwindhelling 1 (Groenendijk)

Fietssafari: ruim 22 kilometer langs onze mooiste plekjes

Vanuit het Duinenhuis vertrekken we (voor een tocht van ruim 22 km.) naar de mooiste plaatsen in Koksijde-Oostduinkerke. Door bos, duinen en via fietsstraten verken je de verschillende natuurgebieden met elk een specifieke fauna en flora. De gids laat je proeven van enkele bijzondere culturele troeven in de gemeente en brengt je, met als eindpunt de Panoramalaan, naar één van de mooiste vergezichten aan de kust. De afstand van deze fietsroute bedraagt 22,6 km (duurtijd: 2,5 uur).

  • Afspraak om 9.45 uur (fietstocht 1) of 13.45 uur (fietstocht 2) aan het Duinenhuis.
  • Zorg voor je eigen fiets. Dorstlessers, versnaperingen en een verrekijker zijn aangewezen.
  • Reserveer hier (verplicht) – max. 15 deelnemers, min. 12 jaar.
  • Bettystraat 7

Abdijmuseum Ten Duinen: ontdek de nieuwe themaopstelling Tekens & Symbolen

Het Abdijmuseum ligt naast de ruïnes van de middeleeuwse Duinenabdij. In het museum kom je te weten hoe het was om er te leven. Kom op Open Monumentendag naar de verrassende themaopstelling over tekens en symbolen. Meerdere stukken worden voor het eerst tentoongesteld, waaronder een recent verworven topstuk: een oorkonde uit de 13e eeuw. Speciaal op Open Monumentendag zijn er gidsen aanwezig in het museum die je meer vertellen over de betekenis van al die intrigerende, soms mysterieuze tekens en symbolen. Spreek hen zeker aan tijdens jouw ontdekkingstocht!

Zuid-Abdijmolen

Wist je dat de Zuid-Abdijmolen in Koksijde één van de laatste acht van zijn soort is ter wereld? Molenaar Patrick Geryl is bovendien de enige voltijdse molenaar in België. Hij ademt het ambacht! Eens je de trap van de molen aangedurfd hebt, heb je geen spijt dat je boven staat. Geniet van het uitzicht. Voel hoe de molen beweegt, ruik de geschiedenis. Reserveer op voorhand online om zeker te zijn van je plaats.