Auteur Maarten Morel schreef een nieuw boek met als intrigerende titel Generaties. Een verhaal over het belang van familiale waarden. Generaties is al het vierde werk van de auteur. Zijn eerdere boeken? Handleiding voor een boeiend bestaan, Elena’s reis en Huidhonger en Hartenpijn. Tij-dingen zocht Maarten op.

Tij-dingen: Tijdens de coronacrisis vielen we noodgedwongen terug op ons kerngezin. Heeft dat je geïnspireerd?

Maarten Morel: "Het schema voor het boek was klaar in januari 2020. En ik ben echt beginnen schrijven toen de coronacrisis uitbrak. In het laatste hoofdstuk verwerkte ik dan ook de crisis. In die zin zorgde het wel voor inspiratie, ja. Mijn verhaal start bij een voorvader in 1858 en eindigt 200 jaar later in 2058."

Maarten Morel

T-d: Het is ondertussen al je vierde roman. Welke blijft het meest bij?

Maarten: "Ik spreek liever over verhalen, omdat ik altijd een stuk didactiek (onderwijskunde, red.) in mijn boek verwerk. Mijn professionele achtergrond − coachen of werken met teams − speelt altijd een belangrijke rol in mijn boeken. Mijn schrijfstijl is wel geëvolueerd. Mijn eerste boek Passie was nog 100 procent didactisch, terwijl mijn volgende boeken 10 procent didactisch zijn en 90 procent verhalend. Als ik vandaag één boek moet uitkiezen, dan is dat Huidhonger. En dat heeft ook met de coronacrisis te maken. Deze term was  vroeger niet echt gangbaar en maakte dan tijdens corona plots opgang. Die nood aan contact, zowel psychisch als lichamelijk. Dat vond ik toch wel bijzonder."

T-d: Je bent een observator van menselijk gedrag. Zijn er zaken die je het voorbije anderhalf jaar met verstomming sloegen? Of heeft de coronacrisis je overtuigingen bevestigd?

Maarten: "De crisis heeft inderdaad een aantal dingen bevestigd. Ik ben aangenaam verrast door de positiviteit van de mensen en de bereidheid om zich aan te passen aan regels. En misschien nog belangrijker: de enorme kracht die uitgaat van vrijwilligers. Denk maar aan de medewerkers uit de vaccinatiecentra. De overgrote meerderheid van de mensen heeft de beste bedoelingen. Wat me met verstomming sloeg, was de kleine groep mensen die zich, uit naam van persoonlijke vrijheid, laat leiden door fake nieuws en allerlei complottheorieën."

T-d: Hoe belangrijk is familie voor jou?

Maarten: "Familie is het begin van alles. Je groeit als baby en als peuter op in je gezin en daar leer je alles: pap eten, praten en de eerste stapjes zetten.Je familie is de onderbouw van je verdere leven, je start. En dat zorgt voor je psychologische programmatuur. Later komt daar nog de uitgebreide familie bij met neven en nichten, nonkels en tantes. Dat is je collectief familiaal bewustzijn, je eenheid van denken en voelen. Zo zijn wij, zo zit onze familie in elkaar. Hoe meer je weet over je geschiedenis, hoe rijker je bent. Die familiale erfenis overstijgt je persoonlijke leven en verkleint ook de generatiekloof.Het is groter dan jezelf en tegelijk maakt het je sterker als individu."

Hoe meer je weet over je geschiedenis, hoe rijker je bent. 

T-d: Wat vind je zelf de belangrijkste familiale waarde?

Maarten: "Verbondenheid. Al de rest komt daar uit voort. Neem nu een waarde als menselijkheid, door die verbondenheid kijk je op een andere manier naar mensen. Hetzelfde voor je zin voor rechtvaardigheid of je oprechtheid. Door die verbondenheid leer je om integer te zijn en daarom vind ik dat de basis van alle andere levenswaarden. Die verbondenheid zit ook sterk verweven in de familie die ik heb beschreven in mijn boek. Een familie die voor een groot stuk gebaseerd is op mijn eigen familie. Een familie met West-Vlaamse roots getekend door de twee wereldoorlogen en geworteld in de West-Vlaamse oorlogsgrond. Tegen die achtergrond was verbondenheid heel belangrijk. De mensen hadden elkaar nodig. miserie zorgt voor solidariteit en die solidariteit zit in het DNA van mijn familie.

T-d: Heb je ooit je stamboom onderzocht om je roots te ontdekken?

Maarten: "Een neef van me heeft dat gedaan. En dat leverde heel interessante zaken op. Zo stamt mijn familienaam nog af van de Moren die Zuid-Spanje binnenvielen in de vroege middeleeuwen. Kinderen van Moren werden Moor-el genoemd. Gaandeweg trokken die Moren richting Frankrijk waar de naam verbasterde. In Zuid-Frankrijk werd dat Maurel en in Noord-Frankrijk ten slotte Morel. In Rijsel vind je nog veel Maurels en Morels. En met enige trots durf ik ook zeggen dat er een paar beroemdheden tussen die voorouders zitten. Louis Morel was aartsbisschop in China in 1946. Léon-Georges Morel was gouverneur in Belgisch Congo van 1946 tot 1953. Catherine Morel was betovergrootmoeder van Jacques Brel. En Pierre-François Morel stond mee aan de wieg van België. Zijn naam staat gebeiteld op het congreskolom in Brussel. We hebben zelfs een stembiljet teruggevonden gedateerd op 4 juli 1831 waarin hij stemde op Leopold van Saksen-Coburg-Gotha en zich uitsprak tegen Willem I van Oranje. Boeiend allemaal."

T-d: Heb je nog andere hobby's of passies?

Maarten: "Vooral het menselijk gedrag bestuderen. Dat keert terug in alles wat ik doe: boeken schrijven, seminaries geven, consulting voor bedrijven en coaching van mensen."

Met enige trots durf ik zeggen dat er een paar beroemdheden tussen mijn voorouders zitten

T-d: Wat is jouw favoriete plek in onze gemeente?

Maarten: "Ik woon ondertussen al 20 jaar in Koksijde en het strand blijft mij boeien, vooral buiten het seizoen. Ik hou ook van de Noordduinen met het Vanneuvillehuis en de molen. Je vindt me ook vaak terug op het terras van 't Zwart Schaap."

T-d: Heb je zelf een favoriete auteur?

Maarten: "Eerder een genre dan een auteur eigenlijk. Ik hou van geschiedkundige boeken en dan vooral biografieën. Of het nu Wilfried Martens of Baraock Obama is, maakt weinig uit. Heeft natuurlijk ook te maken met dat menselijk gedrag. Deze zomer staat de biografie van Leopold 2 op het menu. De meeste mensen deugen van Rutger Bregman vind ik wel een aanrader en de boeken van Stefan Hertmans ook. Die zijn meestal gebaseerd op ware gebeurtenissen en hij is een goede observator van menselijk gedrag."

T-d: Voor welke sportprestaties ga je zitten?

Maarten: "Voetbal. Ik ben zelf nog voorzitter geweest van een voetbalclub. De matchen van de Rode Duivels heb ik allemaal gezien, maar wel niet in outfit. Zo ver ga ik niet (lacht)."

Generaties: een verhaal over het belang van familiale waarden

Bij elke ontmoeting diepen zes broers en zussen belevenissen op uit hun familiaal verleden. Door voortschrijdend inzicht in wie ze (willen) zijn en wat ze proberen te verbergen, groeit het besef dat verre voorouders, grootouders en ouders met hun eigen dynamiek bewust en onbewust sporen hebben nagelaten bij hun nakomelingen. De rode draad hierbij zijn de familiale waarden. Geen mens kan zeggen waar die eeuwige ketting ooit begon en geen sterveling kan voorspellen waar die eindigt. Tegen het canvas van maatschappelijke rampen en persoonlijke beproevingen komen ze tot het inzicht dat niemand ooit helemaal ontsnapt aan de invloeden van zijn of haar familie.

Maarten Morel (°1948) werd geboren in Poperinge en bracht het grootste deel van zijn leven door in Gent. Al in zijn prille jeugd werd hij geboeid door het verschijnsel mens en werd hij een scherpe observator van menselijk gedrag. Hij studeerde sociologie in Gent. Zijn hele professionele loopbaan was hij actief in de sector human resources en sinds enkele jaren in hij zelfstandig consulent. Maarten is medestichter van De Witte & Morel (nu Hudson).

Generaties (Witsand Uitgevers) telt 352 blz. en kost 22,50 euro. Te koop in elke boekhandel.