Sarah Decadt en Heleen Loones maakten een kinderboek met cd. Het Schelpenvolkje is een hedendaags sprookje met kleine helden, vriendelijke meeuwen, kribbige krabben en wind in de zeilen. Sarah zorgde voor tekst en liedjes, Heleen maakte de illustraties. Kinderkoor Beau-re-mi zong speciaal vier nieuwe liedjes.

Tij-dingen: Stel jullie eens kort voor. Wat is je link met onze gemeente?
Sarah Decadt:
"Ik ben 32 jaar, woon in Veurne en werk als leerkracht muziek en drama in VBS Houtmarkt. Ik geef podiumkriebels en muziekatelier bij StAPwest in Veurne, Koksijde en Oostduinkerke. Op vrijdagavond dirigeer ik kinderkoor Beau-re-mi. Ik voel me dus zeker verbonden met de gemeente doordat ik werk in Koksijde en Oostduinkerke, en dirigent ben van kinderkoor Beau-re-mi en jongerenkoor Jokobeau (momenteel pauze door de coronamaatregelen)."

Heleen Loones: "Ik woon al heel m'n leven in Oostduinkerke, ben projectcoördinator bij UNIZO en illustrator in bijberoep. Mijn hobby's zijn tekenen, lopen en volleyballen. Ik heb een dochter van 3 jaar: Amber."

T-d: Zonder al te veel prijs te geven: waarover gaat Het Schelpenvolkje?
Sarah:
Het gaat over het fictieve schelpenvolkje: piepkleine mensjes die wonen op het strand en slapen in schelpen. Ze hebben een onderwaterfabriek waar ze het zout voor de zee maken. Koningin Anemone leidt alles in goede banen, maar als de fabriek dreigt stil te vallen, raakt ze in paniek. Gelukkig zijn er Storm, Staf en Sterre, drie dappere schelpenkinderen die haar helpen ... maar dan gooit een felle wervelwind roet in het eten en belanden Storm, Staf en Sterre heel ver van huis."

De liedjes zijn ingespeeld door muzikanten uit de regio en gezongen door kinderkoor Beau-re-mi. Johan en Jens Bouttery mixten alles tot een geheel. (Heleen)

T-d: Waarom vind je dat iemand het boek moet lezen? Is de cd een must bij het verhaal?
Heleen:
"Het gemeentebestuur gaf ons een stevige duw in de rug, door 250 boeken op te kopen als geschenk voor de lokale leerlingen. Dat geeft het gevoel dat er een team achter ons staat."

Sarah: "De omgeving in het boek is herkenbaar: alles speelt zich af in de duinen, op het strand en in de zee. Heerlijk dus voor mensen van de kust. Maar doordat het schelpenvolkje zo klein is, zie je alles op een andere manier. Zo is een duindoorbesje een gigantische meloen voor hen. De hele wereld is zo heel fantasierijk en prikkelend met een onderwaterfabriek, ontbijten met zeewier en een schelpenschool. De prachtige illustraties van Heleen versterken dat ook. Op de cd lees ik het verhaal zelf voor, maar het is meer dan dat: de geluidseffecten en muziek brengen je in de juiste sfeer. En er zijn vier nieuwe, zelfgeschreven liedjes die deel uitmaken van het verhaal. Die liedjes zijn ingespeeld door muzikanten uit de regio en gezongen door kinderkoor Beau-re-mi. Johan en Jens Bouttery mixten alles tot een afgewerkt geheel."

T-d: Zijn jullie van plan om nog gelijkaardige projecten te doen?
Sarah:
Soms grappen we wel eens over een seaquel, maar dit is sowieso niet voor meteen. Eerst nog even uitblazen van dit project en ervan genieten."

Heleen: "Ik begon eerder aan een eigen kinderboek, voor Het Schelpenvolkje. Ik pik dat waarschijnlijk terug op als alles achter de rug is. Ik zal niet meteen tijd hebben om boeken te illustreren van andere auteurs, maar Sarah weet dat ze op mij kan rekenen voor een vervolgverhaal. We kennen elkaar al 20 jaar."

T-d: Vanwaar het idee om uit te pakken met een boek en een cd? Veel werk aan gehad?
Heleen:
"Ik heb soms afgezien, want ik moest tekenen tijdens de middagdutjes van mijn dochter. Of 's avonds laat, na een drukke werkdag en nadat mijn dochter in haar bedje lag en het huishouden achter de rug was. Ergens dacht ik toen dat ik nuttig werk verrichte: als iets moeite kost, ben ik uiteindelijk gelukkiger met het eindresultaat."

Sarah: "Het idee om een boek met cd uit te brengen ontstond tijdens de tweede lockdown. Ik vroeg me af wat het kinderkoor kon doen tijdens een jaar waarin een concert met publiek geen optie was. Zo dacht ik aan een cd-opname. Ik ben fan van de boeken van Het Geluidshuis (zij maken hoorspelen en podcastst, red.) en kreeg zo een verhaal-met-liedjes-idee in mijn hoofd. Heleen en ik zijn al sinds het middelbaar vriendinnen. Heleen kan geweldig tekenen en we hadden vroeger vage plannen om samen een kinderboek te maken. Dat plan is plots realiteit en dat vinden we allebei bijzonder. We hadden er veel werk aan: knutselen aan het verhaal, schrappen, aanpassen, schrijven en nog eens herlezen. Om nog maar te zwijgen van de tekeningen, vormgeving, repetities, muziekopnames, website, bestellingen enz. We maakten zelfs een lespakket voor leerkrachten uit het lager onderwijs – voor bij het verhaal. Ook daar stak heel wat tijd en werk in."

Het is mijn droom dat ik op een dag door de gemeente fiets en iemand zomaar een liedje hoor zingen uit Het Schelpenvolkje (Sarah)

T-d: Heb je nog een speciale boodschap voor onze lezers?
Sarah:
"Ik hoop dat de liedjes volop worden meegezongen, thuis of in de klas. Het is mijn droom dat ik op een dag door de gemeente fiets en iemand een liedje hoor zingen uit Het Schelpenvolkje."

Heleen: "Aan de leerlingen: ga er niet van uit dat mijn tekentechnieken in het lespakket de juiste zijn, omdat je het zo leert op school. Ik doe maar wat. Ik pruts vooral. Doe gerust je eigen ding. Op school was ik een volgzame leerling, behalve in de kunstles. Tekentips vond ik irritant. Ik leidde liever mezelf op door doelgericht illustratoren te bestuderen naar wie ik opkeek. En dat doe ik nog altijd. Ik ben eens helemaal naar Zuid-Holland gereden voor één les van Mark Janssen."

T-d: Wat is jullie lievelingsplaats in onze gemeente?

Sarah: "Ik heb er twee: Ster der Zee. Zomer of winter, zwemmen of wandelen, ochtendstond of zonsondergang ... de zee vind ik echt prachtig en blijft me boeien. Mijn andere lievelingsplaats is Het Bedrijf in Oostduinkerke waar ik al zo veel moois heb gezien, gespeeld, gedirigeerd en gezongen. Daar kom ik alleen maar om heerlijke dingen te doen."

Heleen: "De kleine duinen aan beide kanten van de Zandmannetjesweg, omdat ik er als kind vaak ging spelen."

Kom uit je schelp!

Video

T-d: Speelt muziek, zang (en kinderkoor Beau-re-mi) een belangrijke rol in jullie leven?
Sarah:
"Muziek is echt een essentieel onderdeel van mijn leven en mijn persoonlijkheid. Ik geniet er enorm van om te zingen: gewoon thuis, op de fiets, samen met anderen, op een podium. Vaak word ik spontaan gelukkig als ik aan het zingen ben. Ik vind het ook heerlijk om mijn eigen passie door te geven aan kinderen en jongeren."

Heleen: "Na les gevolgd te hebben aan de Westhoek Academie Koksijde, begon ik met klassieke gitaar aan de muziekschool. Ik groeide op in een muzikaal gezin: we speelden hoorn, klarinet, drum, saxofoon, piano en trompet. Als ik in de auto zit en de bebouwde kom binnenrijd, moet ik altijd mijn muziek stiller zetten. Op de E40 knalt die gewoon door de auto."

Beluister een fragment uit het Schelpenvolkje

Voorstelling Schelpenvolkje

Het volledige fotoverslag zien? Surf dan naar www.koksijde.be/fotoalbum

Schelpenvolkje
Schelpenvolkje
Schelpenvolkje
Schelpenvolkje
Schelpenvolkje
Schelpenvolkje
Schelpenvolkje
Schelpenvolkje
Schelpenvolkje
Schelpenvolkje
Schelpenvolkje
Schelpenvolkje
Schelpenvolkje
Schelpenvolkje
Schelpenvolkje
Schelpenvolkje
Schelpenvolkje
Schelpenvolkje
Schelpenvolkje
Schelpenvolkje
Schelpenvolkje
Schelpenvolkje
Schelpenvolkje

Het Schelpenvolkje: praktisch

  • Tekst: Sarah Decadt - Illustraties: Heleen Loones
  • 16 euro: bestel via www.heleenloones.com (inclusief cd en QR-code)

Zelf meezingen in kinderkoor Beau-re-mi?

Iedereen tussen 7 en 13 jaar is welkom op de repetities op vrijdagavond van 16.30 tot 17.30.30 uur in de Noordduinen.

Alle info en inschrijvingen via www.beau-re-mi.be.

Beau-re-mi