The blue house is een vzw die een gezonde levensstijl promoot. Hun doel? Fit en gezond ouder worden. Koksijde is een gezonde gemeente en dus de ideale uitvalsbasis. De vzw werd nog maar pas, in mei, boven de doopvont gehouden. Tij-dingen ging langs bij voorzitter Ellen Rabaey voor een gezonde babbel.

Tij-dingen: The blue house is een speciale naam, waarom die keuze?
Ellen Rabaey:
"De naam is geïnspireerd op de blue zones. Dat zijn vijf plekken in de wereld met het grootste aandeel 100-jarigen: Sardinië, Ikaria, Okinawa, Costa Rica en Californië. Die plekken hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken zoals een plantaardig dieet en hechte sociale netwerken. Journalist en ontdekkingsreiziger Dan Buettner leidde in 1999 een reeks expedities met National Geographic naar die regio's om hun geheim te achterhalen."

T-d: Met jullie vzw willen jullie die gezonde levensstijl ook promoten?
Ellen:
"Dat klopt, maar het gaat om meer dan een gezonde levensstijl. Een sterk sociaal netwerk is minstens even belangrijk. Goede vrienden hebben, mensen op wie je kan terugvallen als het minder gaat. Ook de omgeving speelt een belangrijke rol zoals voldoende natuur, net zoals goede voorbeelden van vrienden of familie. In een gezin waar de ouders bv. obees zijn, hebben de kinderen meer kans om te zwaar te zijn. Wist je dat onze genen maar 15 procent van onze levensverwachting bepalen, de rest hangt af van je levensstijl en je omgeving? En ook een beetje geluk natuurlijk, want een ongeval heb je niet altijd in de hand. Een gezonde omgeving heeft een gunstig effect, een ongezonde − denk maar aan veel fastfoodketens bv. − het omgekeerde."

Een sterk sociaal netwerk is minstens even belangrijk

T-d: Is Koksijde de ideale plek voor The blue house?
Ellen:
"Onze gemeente heeft al een aantal troeven waarop we kunnen voortbouwen. Denk maar aan de zee met haar jodium en zeespray (cholesterolverlagend en kankerremmend), veel natuur ook en we hebben nu al de oudste bevolking van het land. Een springplank naar nog meer 100-jarigen. Een extra reden is dat we van Koksijde zijn natuurlijk. Daarom is het een geluk dat ik bv. niet in Keiem of Brussel ben geboren. (lacht) We willen een extra motivatie zijn voor wie zich in Koksijde wil vestigen, ook voor de jongere generatie."

T-d: Jullie vzw is ook een ontmoetingsplek?
Ellen:
"En dat gaan we verder uitbouwen. Nu al bieden we elke vrijdag een gezonde maaltijd aan tegen een laagdrempelige prijs. Onze vrijwilligers maken die klaar. Ook afhaalmaaltijden zijn mogelijk. We willen niet alleen tonen wat het inhoudt om gezond te koken, maar we willen ook een gemeenschapsgevoel stimuleren. Mensen die alleen zijn met anderen in contact brengen. We kunnen nog extra vrijwilligers gebruiken, dus wie zich geroepen voelt..."

T-d: Hebben jullie een specifieke doelgroep?
Ellen:
"Eigenlijk iedereen die gezonder wil leven. Ons doel is om zoveel mogelijk mensen fit en gezond oud te laten worden, het leven verlengen, maar dan zonder medicijnen. Hoewel die natuurlijk soms wel noodzakelijk zijn. Zelf zou ik aan mijn 100 jaar ook nog fit willen zijn. hoe jonger je begint met de juiste levensstijl, hoe beter."

T-d: heb je nog een droom voor jullie vzw?
Ellen:
"Een aparte fysieke plek voor The blue house als ontmoetingsruimte. Dat Koksijde bekend is als gezonde gemeente, dat we op de kaart van België staan als gezonde gemeente. En ook dat mensen beseffen dat gezonde keuzes maken eigenlijk niet zo moeilijk is. We zouden graag een overkoepelend netwerkmoment willen organiseren voor alle gezondheidswerkers. Iedereen samenbrengen die begaan is met de gezondheid van mensen."

Onze gemeente heeft al troeven waarop we kunnen voortbouwen

T-d: Jullie werking is gebouwd op zeven pijlers?
Ellen:
"Ja, we baseerden ons op het boek Neem je gezondheid zelf in handen van professor Reginald Deschepper. Daarin zet hij die pijlers op een rij: minder stress, meer bewegen, gezonde voeding, sociale steun, voldoende slaap, een positieve ingesteldheid en een gezonde omgeving. Als je aandacht besteedt aan al die pijlers, leef je langer, gezonder en gelukkiger. Het is een combinatie van alles. Eenzaamheid, alleen zijn, doet je levensverwachting dalen, dat wordt nog te veel onderschat."

T-d: Wat is jouw favoriete plek in Koksijde?
Ellen:
"Ik eet graag iets in Kantine in Koksijde-Bad. En natuurlijk het strand om te sporten: lopen en mountainbike. Ook yoga op het strand is superfijn."

Startevent van The blue house op 2 oktober

Om 11 uur vindt de officiële opening plaats met daarna een gezonde lunch. In de namiddag volgen workshops en voordrachten. Meer info en andere activiteiten: www.thebluehouseproject.be