De zomer is voorbijgevlogen en de schoolboeken zijn ondertussen al vanonder het stof gehaald. September betekent voor veel kinderen en jongeren een nieuwe start. Ook voor onze gemeente brengt september letterlijk en figuurlijk een frisse wind. Dag van de Mobiliteit en Open Monumentendag: twee toppers die de nazomer extra schwung geven.

Tij-dingen: Open Monumentendag is elk jaar een voltreffer. Dit jaar zijn er ook een paar bijzondere activiteiten?

Burgemeester Marc Vanden Bussche: "Dat klopt. Het thema is duurzaamheid en zo komen twee organisaties in beeld die me nauw aan het hart liggen. Aquaduin, waarvan ik voorzitter ben en Brouwerij Sint-Idesbald. De brouwerij verovert stilaan haar plek op de internationale bierkaart. Je ziet het brouwproces terwijl je van het bier proeft. Dan heb je vlakbij ook nog de expo van Panamarenko die ondertussen al duizenden bezoekers lokte. Een expo die letterlijk hoge toppen scheert. Aquaduin is op veel vlakken een pionier en iedereen kent de iconische blauwe kraan in de duinen. Het lijkt evident dat er water uit de kraan stroomt, maar het is zeker de moeite om het proces te bekijken van hoe het water wordt gefilterd. Aquaduin kijkt altijd vooruit en dat is ook de reden waarom het de enige watermaatschappij is die de komende jaren haar prijzen niet verhoogt. Ons water is niet alleen lekker, het blijft betaalbaar."

De brouwerij verovert stilaan haar plek op de internationale bierkaart

T-d: Zaterdag 17 september, de Dag van de Mobiliteit, belooft een primeur?

Burgemeester: "Inderdaad. Dan geven we het startschot voor ons fietsstratennetwerk: van Oostduinkerke tot Sint-Idesbald. Mensen vragen me soms waarom er zoveel fietsiconen worden geschilderd op straat. In het begin moeten we natuurlijk extra sensibiliseren, na verloop van tijd raken de fietsstraten wel ingeburgerd. Fietsen wordt alsmaar belangrijker. Het is niet alleen gezond, het is ook goed voor het milieu. Je bespaart energie en zo rijden minder auto's rond."

Burgemeester Vanden Bussche

De burgemeester wenst alle kinderen een goede start van het schooljaar

T-d: In september zetten de sportclubs hun deuren open. Koksijde is sowieso een sportgemeente?

Burgemeester: "De Keizer der Juniores op 18 september is altijd de moeite waard om te volgen. Jonge toppers die het tegen elkaar opnemen in de straten van Koksijde. De sportcompetities keren terug: voetbal, basket en hockey om er een paar te noemen. Vooral de jongeren die aan hockey doen, haal je er gemakkelijk uit op weg naar hun training, niet alleen omdat ze al hun uniform aan hebben, maar ook omdat de stick uit hun sporttas steekt."

Dankzij onze fietsstraten raken de kinderen alleszins veilig op school

T-d: September is een maand waarin kinderen centraal staan en dat niet alleen op de eerste schooldag. In Koksijde zijn er ook veel activiteiten voor hen?

Burgemeester: "Ja, het wordt een drukke maand voor hen en dus mag er ook extra verstrooiing zijn: Baaldje Kids, Oostduinkerke Kids, Kermis Groendijk en Kermis Oostduinkerke. Dankzij onze fietsstraten raken ze alleszins veilig op school. Ik wens iedereen een goed schooljaar toe."