Op 8 september 1944 werd een Canadees verkenningsvoertuig aan de Wulpenbrug onder vuur genomen en vernietigd door de Duitsers die een dodelijk raid uitvoerden op Oostduinkerke-Dorp met de bekende gevolgen. Deze herdenking vindt plaats in en aan de Sint-Niklaaskerk op zondag 10 september en start om 9.30 uur.

Het was de taak van de Canadezen om de Franse en Belgische kustzone te bevrijden. Rond Duinkerke moesten ze een wijde boog maken omdat de Duitsers De Moeren onder water hadden gezet. Daardoor werd de stad een bijna oninneembare vesting. Ze gaven zich slechts over na de totale Wapenstilstand in mei 1945.

De Canadezen met in hun zog een Tsjechische tankbrigade, benaderden de Westkust langs de wegen van Ieper en Diksmuide richting Veurne. Ook het gebied rond Wulpen en Ramskapelle stond onder water, een tactiek die de Duitsers van de Belgen leerden in 1914.

Programma 10 september

Ter nagedachtenis van onze helden, gefusilleerd en gesneuveld bij de bevrijding van Oostduinkerke op 8 september 1944, zijnde Gaston COUNYE, Marcel COUSSAERT, Louis DELANGHE, Gerard DEPAPE, Louis NOWE, Jean TORREELE, Polydoor TORREELE, Leopold UREEL en André GERYL wordt ter gelegenheid van de 79e verjaardag van de Bevrijding van Oostduinkerke hulde gebracht aan de gesneuvelde verzetslieden, aan de Koksijdenaars gesneuveld voor het Vaderland alsook aan alle geallieerde militairen gesneuveld op het grondgebied van Koksijde.

  • 9 uur: Plechtige eucharistieviering in de Sint-Niklaaskerk, ter nagedachtenis van onze helden, gefusilleerd en gesneuveld bij de bevrijding van Oostduinkerke op 8 september 1944. De kerkelijke plechtigheid wordt opgeluisterd door het Beauvarletkoor uit Koksijde.
  • 10 uur: Plechtigheid op de gemeentelijke begraafplaats met bloemenhulde op de graven van de gesneuvelde verzetslieden, op het graf van André Geryl, omgekomen in een concentratiekamp, en op de Britse Militaire begraafplaats.
  • 10.30 uur: Einde plechtigheid gemeentelijke begraafplaats. Optocht begeleid door de Koninklijke Gemeentelijke Harmonie Koksijde (via
    Kerkhofstraat – Polderstraat – Schoolstraat – Dorpsstraat – Leopold II-laan) naar het monument van de gesneuvelden.
  • 11 uur: Bloemenhulde aan het monument voor de gesneuvelde verzetslieden en omgekomen burgers op het grondgebied van Koksijde-Oostduinkerke.