Dit jaar vindt de herdenking plaats in en bij de kerk van Sint-Idesbald op zaterdag 2 september.

Lees verder en ontdek unieke beelden uit het archief van Etienne Becuwe. 

De herdenking in de kerk start om 16.30 uur, om 17.15 uur volgt de bloemenhulde. Daarna trekt een stoet onder begeleiding van de gemeentelijke harmonie naar het Georges Grardplein voor een défilé. 

Historiek 

Op 9 september vierden de baaltjenaren de bevrijding, maar de vreugde was van korte duur. Geluiden van ontploffingen in De Panne verstoorden de blijheid. Even later werden in het toenmalige schooltje van Sint-Idesbald, naast de kerk, gewonde militairen binnengebracht waaronder Charles Richards.

Baaltjenaar Jules Thabert en enkele leden van het lokale Rode Kruis vonden hem in de straten van De Panne. Zuster Joséphine, een jarenlang bekende en erg gewaardeerde religieuze van het aanpalende klooster, ontfermde zich over hem. Hij was, waarschijnlijk door de ontploffing van een granaat, ernstig gewond. In de jaren 80 vond de familie van Charles Richards de weg terug naar onze gemeente. Ze kwamen opnieuw terecht bij zuster Joséphine en zij stuurde de Engelssprekende Canadezen mee met de kinderen van Etienne Becuwe. Een opmerkelijk toeval, maar wel het begin van een jarenlange traditie...

Rust in vrede: Etienne Becuwe

Op O.L.V.-Hemelvaart namen we afscheid van Etienne Becuwe. Etienne was erg nauw betrokken bij de herdenkingsmis van Charles Richards. Hieronder vind je unieke beelden: de redacteur van Tij-dingen had de eer om te mogen grasduinen in het archief van de gastvrije Etienne Becuwe. Graag bedanken we Etienne hierbij nogmaals postuum. En we wensen zijn echtgenote Agnes Verwaest, familie en vrienden alle sterkte toe. 

Zwart-witfoto's boven: © Etienne Becuwe

Beelden hieronder dateren uit 2022 (gemeente Koksijde)

Welke route volgde Charles Richards, helaas tot aan onze Westkust? (Archief E. Becuwe-A. Verwaest)