Terug naar school. Voor kinderen en jongeren voelt het aan als een verplichting, terwijl veel volwassenen juist de kans grijpen om bij te leren.

Leren houdt je hersenen scherp. Verbreed je horizon of ontdek nieuwe passies, school biedt een reis vol ontdekkingen voor alle generaties. Maak je klaar om te groeien, ongeacht waar je staat in het leven.

Tij-dingen: In september vieren we verschillende verjaardagen?

Burgemeester Marc Vanden Bussche: "Jubilea zijn altijd mooi om te vieren en ik begin met onze skateplaza. Het is ondertussen 10 jaar geleden dat het skatepark werd vernieuwd en het blijft heel populair. Oostduinkerke-Dorp is het jeugdig hart van onze gemeente. Binnenkort leggen we in de buurt de eerste steen van 't Tuttertje, het nieuwe clublokaal van de harmonie. Ook De Juttertjes, de jongerenafdeling van de Oud-IJslandvaarders, bestaat 10 jaar. Kersvers Mieke Garnaal Hanne Cornelis en haar eredames Manou Legein en Jara Coutteau zetten hun eerste danspassen in die vereniging. De Oud-IJslandvaarders blazen deze maand zelfs 70 kaarsen uit."

T-d: Ook één heel bijzondere verjaardag?

Burgemeester: "Klopt. In de Zoete Inval bestaat 100 jaar en dat jubileum laten we niet zomaar passeren. Het café straalt authenticiteit uit en het uitzicht is door de jaren heen weinig veranderd. Met Xavier Vanbillemont en Valerie Courdain staat al de derde generatie Vanbillemonts achter de toog. Het begon met de legendarische paardenvisser Mang en zijn vrouw Marie. Daarna nam Roland – onze meest recente ereburger – de tapkraan over en nu dus zijn zoon Xavier. Ze zijn ook allebei paardenvisser trouwens, nog een traditie die van vader op zoon wordt doorgegeven. Tijdens de kermis in Groendyk op 3 september is er zoals elk jaar een leuk feestprogramma. Het ludiek tombolaspel Waar is de kak van Max? viert zijn terugkeer, een schijt-je-rijkspel waarbij een paard de koe vervangt."

Café In de Zoete Inval

Jules Maertens opende in 1923 al de deuren van In de Zoete Inval, ondertussen staat de derde generatie van de familie Vanbillemont achter de toog.

T-d: Levenslang leren zorgt voor een gezonde geest?

Burgemeester: "Terug naar school voor een pak jonge leerlingen, maar ook veel volwassenen volgen les. Denk maar aan de Westhoek Academie Koksijde. Wist je dat hun oudste leerling 88 jaar is? Twee studenten volgen zelfs al meer dan 50 jaar les! Voor heel wat mensen is leren een hobby en ik juich dat toe. Misschien is dit het moment om je in te schrijven? Bekijk www.westhoekacademie.be voor meer info."

T-d: Op 10 september is het weer Open Monumentendag?

Burgemeester: "Erfgoed is belangrijk voor Koksijde en Open Monumentendag biedt de ideale gelegenheid om met ons aanbod uit te pakken. Onze nieuwe K-ambassadeurs zorgen voor heel wat rondleidingen die dag. Een soort van vuurdoop. Ik wens hen langs deze weg succes. Op 16 september krijgen de ambassadeurs die de specialisatietrajecten van het Abdijmuseum en cultuur- en erfgoed volgden, ook nog hun diploma in de Kokpit."