Ruim 3 maanden na de landing in Normandië op 6 juni 1944 slaagden de geallieerden erin om de Belgische Westkust te bevrijden van de Duitse nazibezetter. Het was de taak van de Canadezen om de Belgische kustzone en dus Koksijde, Wulpen, Oostduinkerke en Sint-Idesbald te vrijwaren van verder oorlogsleed. 

De bezetter gaf niet overal even snel op, dus vielen er nog relatief veel slachtoffers in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. Vrede is nog steeds het belangrijkste goed voor de mens. Het onderwerp is actueler dan ooit in Oekraïne en het Midden-Oosten. Daarom viert Gemeente Koksijde elk jaar de bevrijding van Oostduinkerke en Sint-Idesbald. Intussen is het al 8 decennia geleden dat WO II hier (grotendeels) eindigde.

Water

Het waren diezelfde Canadezen die ook verantwoordelijk waren voor de ontzetting van de Duitse vijand over de Franse grens. En zeker daar lieten de nazi's zich niet zomaar doen. Zo zetten ze De Moeren onder water, waardoor Duinkerke bijna onbereikbaar werd. Het duurde tot aan de totale Wapenstilstand in mei 1945 vooraleer die stad terug in geallieerde handen viel. Dus moesten de Canadezen de kust langs Ieper en Diksmuide bereiken (richting Veurne). Ook het gebied rond Wulpen en Ramskapelle stond onder water, een tactiek die de Duitsers van de Belgen kopieerden in 1914. Gaandeweg slaagden de Canadezen er toch in om onze streek te bevrijden. Zowel voor de burgers in Oostduinkerke en Sint-Idesbald werd september 1944 een historisch moment.