Ja. Zonder twijfel. Onderzoek leert dat de conditie vermindert met de leeftijd. Daardoor hebben veel senioren een slechte uithouding. En dat verhoogt de kans op hartinfarcten, suikerziekte, overgewicht en rugklachten.
De reden voor hun gebrekkige conditie? Te weinig beweging.
Hoe ouder je wordt, hoe sneller je vermoeid bent en hoe minder kracht je hebt. Al vanaf je dertigste zakt je spierkracht elk jaar met één procent. Vanaf de leeftijd van 70 jaar versnelt dit proces tot 3,5 procent krachtverlies per jaar. De remedie is gelukkig eenvoudig: meer bewegen.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat fysiek actief zijn een positief effect heeft op zowel de afname van de spiermassa als het afweersysteem bij ouderen. Vijftigplussers die voldoende bewegen en lichamelijk actief zijn, kunnen een betere conditie hebben dan dertigers die nauwelijks bewegen.
Heb je op jongere leeftijd weinig of nooit aan sport gedaan, maar wil je er nu wel aan beginnen? Overweeg dan een activiteit die geen behendigheid vereist en die je dus gemakkelijk kan aanleren.
Belangrijk is dat je een sport kiest die je graag doet. En dat je niet te voortvarend van start gaat. Bouw geleidelijk aan op. Volg je een trainingsschema? Hou je daar dan ook aan. Heb je last van een virale infectie? Rust voldoende uit. Kom je in ademnood? Stop dan met sporten.
Soms kan snelwandelen beter zijn dan joggen. Voor wie last heeft van zwaarlijvigheid is zwemmen een goede manier om wat kilo's kwijt te spelen.
Let op wanneer je gaat fietsen: dat vraagt veel inspanning van je bovenbeenspieren, waardoor je bloeddruk sneller stijgt dan bij wandelen of zwemmen.
Belangrijk: welke sport je ook kiest, wees voorzichtig met plotse draaibewegingen. Die kunnen je uit evenwicht brengen.
Extra tips:
Extra voordeel: bij sporten op oudere leeftijd zie je de gezondheidseffecten sneller.
Al na drie tot zes weken voel je een verbetering
Door de coronamaatregelen kan het Sociaal Huis de lessen tai chi niet organiseren. De voorziene opstartdatum is 6 september. Wil je je toch al inschrijven? Dat kan via: 058 53 43 42 of katleen.calcoen@sociaalhuiskoksijde.be