Dankzij de strijd tegen plastic en een betere bewustwording is de hoeveelheid afval op het strand gedaald. Dat blijkt uit recente cijfers van de milieuorganisatie Stichting De Noordzee, die het afval op de stranden sinds 2001 monitort.

Die dalende trend is goed nieuws en geeft hoop. Er ligt nu 27 procent minder afval op het strand dan tien jaar geleden. Dat toont Stichting De Noordzee aan met het rapport Goed op weg naar een schone zee. De milieuorganisatie analyseerde data van 20 jaar strandafvalonderzoek op niet-toeristische stranden.

In de eerste tien jaar (periode 2001-2010) werden gemiddeld 388 stuks afval per honderd meter aangetroffen. Dat gemiddelde daalde in de periode daarna (2011-2020) naar 282 stuks afval per honderd meter. Vooral het aandeel ballonnen en afval uit de visserij daalde. Ballonnen zijn daardoor verdwenen uit de top vijf van meest gevonden strandafval. Hoewel visserijgerelateerd afval nog steeds op nummer één staat, wordt het minder gevonden en daalt het aanzienlijk.(Bron: www.vilt.be)

Ballonnen zijn verdwenen uit de top vijf van meest gevonden strandafval

Wat kun je er zelf aan doen?

Het probleem lijkt te groot om er nog iets aan te veranderen. Maar vergeet niet dat mensen vindingrijk zijn. Ook jij kunt veel meer dan je zelf denkt. Kom in actie en maak het verschil.

Plastic is overal: in ons voedsel, in de lucht en in het water. En dat terwijl er sterke aanwijzingen zijn dat plastic en de giftige stoffen die eraan worden toegevoegd, slecht zijn voor onze gezondheid. Wil je je eigen plastic voetafdruk verkleinen en de hoeveelheid plastics terugdringen waarmee je dagelijks in aanraking komt? Download dan de My Little Plastic Footprint-app: https://www.mylittleplasticfootprint.org

Ga de strijd aan tegen plastic afval.