Regelmatig krijg ik de vraag wat mijn favoriete plekken in Koksijde zijn. Als burgemeester heb ik er veel in mijn gemeente, dus twijfel ik altijd een beetje over mijn antwoord. Daarom geef ik je liever vijf vergeten plekjes, pareltjes die je niet mag missen.

1. "Onze academie (Westhoek Academie Koksijde) en het gebouw Taf Wallet in het bijzonder. Alleen al de entree is genoeg om je te overtuigen van de erfgoedwaarde van dit gebouw. Je passeert ook bij het kunstwerk van Peter Depelchin op weg naar de Houtsaegerduinen. Een ideale plek voor wandelaars en mountainbikers."

2. "De waterkraan bij bezoekerscentrum De Doornpanne. Een beetje de uitloper van het schelpenpad dat de hoogste duin aan de kust, de Hoge Blekker,  verbindt met het strand van Sint-André. Lopen, fietsen of wandelen? Kies zelf maar wat je het liefst doet. Vlakbij heb je ook een foodtruck waar je iets kan eten of drinken."

Hou vooral in gedachten dat de leukste to do genieten is. Genieten van al het lekkers dat onze horeca biedt.

Koksijde, een ideale plek voor wandelaars en fietsers

3. "Het blauw konijn, een beeld van Sweetlove, aan de Zandzeggelaan met aansluitend het wandelpad langs de Zeedijk. Klim op één van de duinen en bekijk onze paardenvissers. Het beeld van hun gele jekkers zie je afsteken tegen de skyline van de zee. Prachtig. Oostduinkerke heeft dan ook nog het breedste strand, de Champs-Elysées van de kust. Wat wil je nog meer?"

4. "Het clubhuis van Koksijde Golf ter Hille vind ik ook het vermelden waard. Wist je dat het voor iedereen toegankelijk is? Vanop het golfterrein heb je een prachtig uitzicht op de kerk van Wulpen. Wulpen is één van de oudste moederparochies van de Westhoek. De kerk werd opgetrokken in de 13e eeuw en de vieringstoren is nog altijd bewaard."

5. "Eindigen doe ik met de bouwerij op de site van Ten Bogaerde, met ons eigen duinenbier. De eeuwenoude gebouwen stralen de kracht en macht uit van de Duinenabdij, zoals het nieuwe gemeentehuis dat nu doet voor Koksijde. We hebben trouwens nog grote plannen met die site, want het wordt het nieuwe speerpunt van ons Abdijmuseum."

"Hou vooral in gedachten dat de leukste to do genieten is. Genieten van al het lekkers dat onze horeca biedt. De beste garnaalkroketten ter wereld vind je hier. Met als onovertroffen zustergerecht de tomate-crevette, een begrip in Koksijde. Vergeet ook de koninklijke zeetong niet, de beste steaks en om alles te laten zakken, geniet je van een ijsje of wafel met slagroom."

Marc Vanden Bussche
Burgemeester