Zie je op het strand een zeehond liggen? Stoor het dan niet. Meestal is er niks aan de hand met de zeezoogdieren en is het niet nodig om ongerust te zijn. Afstand houden is de boodschap.

Hou 20 meter afstand

Het beste wat je voor zo'n vermoeide zeehond doet, is 20 meter afstand houden. Anders komen de dieren in de problemen. Mensen willen zeehonden voederen of nat houden. En dat is helemaal niet nodig, want het zijn geen walvissen of dolfijnen die buiten het water niet overleven. Dat brengt stress teweeg bij de dieren. Hoe meer rust het dier krijgt, hoe groter de kans dat de zeehond gewoon verder kan leven in onze mooie Noordzee en niet naar een zeehondenopvang hoeft. Geniet van de dieren, maar hou twintig meter afstand. Dat geldt zowel voor mensen als voor honden.

Geniet van de dieren, maar hou twintig meter afstand

Ziek of niet ziek?

Toch is het af en toe wél nodig om hulp in te roepen voor een zeehond. Als een zeehond zichtbare verwondingen heeft, hoest of zwaar ademt met open, droge ogenbijvoorbeeld. Ook een dier dat heel passief en plat uitgestrektop het strand ligt, is misschien ziek. Al is het soms moeilijk om zo'n ziek dier te onderscheiden van een uitgeput exemplaar. Blijf ook dan op afstand en verwittig het zeehondenopvangcentrum via 0477 34 58 90 of info@sealife.be. Een extra foto of filmpje helpt hen om de situatie beter te beoordelen.

Zeehonden en loslopende honden gaan niet samen.