Jouw oprit of terras is misschien wel het laatste waar je aan denkt als het gaat over klimaat. Toch kan die betonnen of stenen plaat bijdragen aan een beter milieu.
Of beter gezegd: het verdwijnen ervan. Met kleine veranderingen bestrijd je de klimaatopwarming én geniet je van de voordelen van groen.
Telkens het regent, zoekt water een weg. Door alle verhardingen in onze steden en gemeenten dringt regenwater niet gemakkelijk in de bodem. Dat leidt tot een hoger risico op overstromingen, een overbelast rioleringssysteem en vervuiling van ons oppervlaktewater.
Een gezonde gemeente is als een spons: absorberend en aanpassend
In elke tuin schuilt een kans om de wereld een beetje beter te maken
Duurzaamheid begint thuis en vaak zijn de simpelste oplossingen de beste.
De rugstreeppad is een bedreigde diersoort, aan de Belgische kust vind je die alleen in de duinenlandschappen ten westen van de IJzer. Ook in onze duinen dus. En dan nog alleen in de Houtsaegerduinen, de Noordduinen en Ter Yde.
Wetenschappers bestudeerden de bedreigde rugstreeppad en deden een verrassende ontdekking: de padden wandelen tot 8,5 km over het strand op zoek naar een partner. Genetische verwantschap bracht aan het licht dat de padden reisden tussen de duinengebieden De Westhoek (De Panne) en Ter Yde (Oostduinkerke).
>> Wist je dat we de rugstreeppad terug lokken naar de Witte Burg en De Doornpanne?