Jouw oprit of terras is misschien wel het laatste waar je aan denkt als het gaat over klimaat. Toch kan die betonnen of stenen plaat bijdragen aan een beter milieu.

Of beter gezegd: het verdwijnen ervan. Met kleine veranderingen bestrijd je de klimaatopwarming én geniet je van de voordelen van groen.

Het probleem van verharding

Telkens het regent, zoekt water een weg. Door alle verhardingen in onze steden en gemeenten dringt regenwater niet gemakkelijk in de bodem. Dat leidt tot een hoger risico op overstromingen, een overbelast rioleringssysteem en vervuiling van ons oppervlaktewater.

Een gezonde gemeente is als een spons: absorberend en aanpassend

Groene voordelen

  • Waterbeheer: een groen oppervlak absorbeert regenwater, zo daalt het risico op overstromingen en dat zorgt voor natuurlijke filtratie.
  • Temperatuurregeling: betonnen en stenen oppervlakken absorberen hitte, dat draagt bij aan het hitte-eilandeffect. Extra groen helpt de temperaturen te matigen.
  • Luchtkwaliteit: planten vangen fijne deeltjes op en produceren zuurstof. Resultaat? Gezondere lucht.

In elke tuin schuilt een kans om de wereld een beetje beter te maken

Eenvoudige tips om te vergroenen

  • Faseer je project: niet alles hoeft in één keer. Begin met een hoekje en breid uit naarmate jouw budget en tijd dat toelaten.
  • Inheemse planten: kies voor planten die van nature in Koksijde voorkomen. Ze zijn vaak resistenter en vereisen minder onderhoud.
  • Doe-het-zelf: met enkele basistools en een weekend vrije tijd bereik je al veel. Er zijn tal van online bronnen en informatievideo's beschikbaar.
  • Hergebruik: zoek gebruikte materialen of planten die anderen wegdoen. Creativiteit loont.
  • Regenwateropvang: installeer een regenton om water op te vangen. Dat bespaart op jouw waterrekening en is beter voor jouw planten.

Duurzaamheid begint thuis en vaak zijn de simpelste oplossingen de beste.

De rugstreeppad houdt van strandwandelingen

De rugstreeppad is een bedreigde diersoort, aan de Belgische kust vind je die alleen in de duinenlandschappen ten westen van de IJzer. Ook in onze duinen dus. En dan nog alleen in de Houtsaegerduinen, de Noordduinen en Ter Yde.

Wetenschappers bestudeerden de bedreigde rugstreeppad en deden een verrassende ontdekking: de padden wandelen tot 8,5 km over het strand op zoek naar een partner. Genetische verwantschap bracht aan het licht dat de padden reisden tussen de duinengebieden De Westhoek (De Panne) en Ter Yde (Oostduinkerke).

>> Wist je dat we de rugstreeppad terug lokken naar de Witte Burg en De Doornpanne?

De rugstreeppad lokt een vrouwtje.