Fernand werd geboren op 21 juli 1925 in Veurne en leverde een enorme bijdrage aan het culturele landschap van onze gemeente, de Westhoek en Vlaanderen.
Fernand Florizoone werkte bijna vier decennia lang als opvoeder-bibliothecaris aan het Koninklijk Atheneum van Veurne, hij debuteerde in 1955 met zijn dichtbundel 'In de branding'. Zijn werk, dat kenmerkend is door de rustige, toegankelijke en beeldrijke poëzie, vond zijn weg naar het hart van velen en werd vertaald in meerdere talen. Sinds 1953 woonde Fernand in onze gemeente.
Fernands poëzie, vaak geïnspireerd door de eigen Westhoek, spreekt van een onvermoede diepte en verte, en is meermalen bekroond, onder andere met de prestigieuze 5-jaarlijkse Guido Gezelleprijs van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde in 1987. Hij was erelid van de Vlaamse vereniging van Letterkundigen.
Als medestichter van de Wielewaal Westhoek en een fervent ornitholoog, bracht Fernand zijn liefde voor de natuur tot uitdrukking in zijn werk. Zijn passie voor paardrijden en wandelen weerspiegelde zijn diepe verbondenheid met het landschap dat hem zo dierbaar was.
In erkenning van zijn uitzonderlijke bijdrage aan de culturele rijkdom van Koksijde, verleende de voltallige gemeenteraad hem op 11 april 2000 de titel van cultureel ambassadeur. Zijn gedichten, die veel van onze gevels in Koksijde en Oostduinkerke sieren, blijven een blijvende herinnering aan zijn talent en zijn liefde voor deze streek.
Koksijde publiceerde in 2009 een nieuwe uitgave van het gedicht Koksijde met als titel: ‘wie kwam komt altijd weer’. Dat gedicht werd in elf talen vertaald.
Zijn gedicht Koksijde hangt ook in de ingang van cultuurcentrum CasinoKoksijde.
Een kokkel en een zee
Schrijven in het zand Koksijde,
de zon waait de dagen open
in een schaakspel baadsters
de laatste paardenvisser
hangt zijn net te drogen,
onder acht eeuwen zand
luidt de abdij het getij
Over het land,
op de zandeeuwen
priemt jonge helm
en achter het duin zingt de wind
een zeemeermin
Eb en vloed
wie kwam
komt altijd weer
Fernand Florizoone laat een indrukwekkend oeuvre na, waaronder zestien dichtbundels en een omvangrijke bloemlezing getiteld 'Rituelen van kwetsbaarheid', die getuigen van zijn meesterschap in de Nederlandstalige poëzie. Zijn werk, dat een brug slaat tussen de eenvoud van het dagelijks leven en de complexiteit van menselijke emoties, zal voortleven in de harten van zijn lezers.