Van 25 april tot 1 mei vindt de Week van de Valpreventie plaats. Het moment om stil te staan bij de gevolgen van een valpartij.

Denk maar aan lichamelijke schade zoals breuken en verstuikingen, psychologische effecten zoals valangst en depressie, sociale isolatie en hoge zorgkosten. Gelukkig kan je valincidenten voorkomen.

Opdracht 1: blijf actief

Afname van evenwicht, mobiliteit en/of spierkracht verhoogt het valrisico doordat de houdingscontrole wordt verstoord. Lichaamsbeweging verhindert deze afname en beschermt je dus tegen vallen!

Opdracht 2: val in de smaak

Gezonde voeding is belangrijk om je spieren en beenderen sterk te houden. Calcium, vitamine D en eiwitten zorgen voor sterkere spieren en stevige botten en verminderen zo het valrisico.

Opdracht 3: bevallige woning?

Wist je dat de meeste mensen in hun woonomgeving vallen? Slechte verlichting, vloerkleden, verhoogjes, gladde vloeren of rommel zijn meestal de oorzaak. Aanpassingen in je woonomgeving zoals leuningen, extra verlichting of vloerkabelgoten voor losliggende snoeren beschermen je.

Opdracht 4: haal je beste zicht boven

Ontdek obstakels die kunnen leiden tot een val. Goed zien leidt tot een beter evenwicht. Afwijkingen van je zicht (bijziend, verziend of oogziekten), slecht gebruik en onderhoud van een bril of onvoldoende verlichting in en rond de woning verhogen je valrisico.

Voor meer informatie: 058 53 43 42 of katleen.calcoen@koksijde.be of senioren@koksijde.be