De faam van de pastoor van uit Ingooigem was ooit bekend tot diep in Nederland. Op het hoogtepunt van zijn roem, op 17 augustus 1913, vond een huldiging plaats in het dorp waarvan hij de zielenherder was. Aanleiding? Zijn vijftig jaar priesterschap. Daarbij waren duizenden mensen, inclusief fanfares, betrokken.

Vertegenwoordigers van bisdom en provincie bleven afwezig. Verriest, met zijn pluralistische ziel (die hem ook bij vrijdenkers, Daensisten, socialisten en liberalen populair maakte) leefde vooral vanwege zijn uitgesproken flamingantisme en zijn empathie met de sukkelaar in voortdurende onmin met het chique episcopaat (de bisschoppelijke waardigheid, red). Uiteindelijk werd hij uit zijn functie ontzet en vervangen door een kapelaan: een blaam als een kaakslag.

Hugo Verriest

Bloemlezing Hugo Verriest met Joris Iven en Luuk Gruwez

Wat minder bekend is, is dat de pastoor heel occasioneel versjes pleegde. Die werden nooit gebundeld. Daar komt nu verandering in met een bloemlezing door Joris Iven uit het werk van iemand die eigenlijk voornamelijk als redenaar bekendheid had weten te verwerven. Luuk Gruwez schreef een eigenzinnig voorwoord bij deze bundeling. Zowel hij als samensteller Joris Iven zijn te gast in de bibliotheek. Wanneer?  Donderdag 20 oktober om 13 uur. Schrijf je in via bibliotheek.koksijde.be of aan de balie. De prijs bedraagt 3 euro (niet-leden betalen 6 euro).

Tentoonstelling 100 jaar Hugo Verriest: van 21 oktober tot 30 november

Hugo Verriest, dichter en schrijver, maar vooral bezieler. Meer dan honderd straten dragen zijn naam. Wie hij was, wat hij deed, wat hij schreef en vertelde ontdek je tijdens de tentoonstelling. In verschillende panelen krijg je een overzicht van zijn leven.

Hugo Verriest