Het Rode Kruis zet zich in voor kwetsbare mensen. Zo kan je elke drie maanden bloed geven in onze gemeente. Die organisatie is mogelijk dankzij vrijwilligers Dany Mommaerts en Reggy Vanhove. Ze kwamen langs in het gemeentehuis voor een gesprek. Ook Patrick Sercu was van de partij, hij is planningsverantwoordelijke van vrijwilligers (hulpdiensten) op evenementen.

Tij-dingen: Hoe kwamen jullie bij het Rode Kruis terecht?
Dany Mommaerts
: "Ik heb een lange loopbaan bij het Rode Kruis achter de rug.  Eerst in Gent (1980-1986) en daarna Tervuren, ik hield me vooral bezig met hulpdiensten en was een tijdje voorzitter. Vandaag heb ik geen officiële functie meer. Tot drie jaar terug was ik ondervoorzitter in Koksijde. Ik ben wel nog altijd een gemotiveerde vrijwilliger bij de bloedinzamelingen in de Witte Burg."
Patrick Sercu: "Ik volgde een cursus eerste hulp toen ik 18 was en zo ging de bal aan het rollen. Vandaag zijn we 42 jaar later. Ik groeide door tot EHBO-lesgever, ik ben instructeur, simulant (van verwondingen op mezelf) en ben planningsverantwoordelijke hulpdiensten. Dat is mijn grootste taak."
Reggy Vanhove: "Ik geef al jaren bloed en was ook vrijwilliger tijdens evenementen. Door mijn weekendwerk werd die combinatie moeilijk. Vandaar dat ik mij ook inzet voor de bloed- en plasma-inzamelingen. Ik ben afdelingsverantwoordelijke in Koksijde."

T-d: Waarvoor moeten jullie zorgen tijdens die bloedinzamelingen?
Reggy
: "Dat gaat van boodschappen doen, de bar bemannen tot de opkuis van de zaal. Peter (Van Acker, red.) zorgt voor de communicatie met de gemeente, handelaars en flyers."
Dany: "Gelukkig kunnen we ook op vrijwilligers als Bouba, Peter en zijn vrouw, Hilde en Monique rekenen. Al vanaf 16 uur wordt het materiaal klaargezet: bedden en koelcellen om het bloed te bewaren."
Reggy: "Er zijn altijd 2 dokters en 1 of 2 verpleegsters mee. Het is een hele organisatie. Wie bloed wil geven, raad ik aan om online een tijdslot te reserveren (link: zie kader). Zo vermijd je tijdverlies."

"Tip: installeer de app '112 BE' die ervoor zorgt dat ze je direct vinden"

Danny, Patrick en Reggy zetten zich in voor het Rode Kruis

T-d: Waarom is bloed geven zo belangrijk?
Dany
: "Bloed is cruciaal voor operaties en plasma gebruiken ze bv. voor medicatie of brandwonden. Ziekenhuizen zetten de laatste tijd fors in op plasma omdat je het langer kan bewaren."
Patrick: "Slechts 3 procent geeft bloed, maar 70 procent van de mensen heeft het ooit nodig. Wist je dat je elke dag bloed of plasma kan geven in Brugge? Boek je tijdslot online of bel: 0800 777 00."

T-d: Geven er nog veel mensen bloed?
Reggy: "Dat valt best mee, nationaal daalt de tendens, maar in onze gemeente hebben we gelukkig trouwe bloedgevers. De meest kritieke periode is de zomervakantie, omdat veel mensen dan met vakantie zijn.

T-d: Het Rode Kruis doet nog veel meer.
Patrick: "Zeker weten. We organiseren jaarlijks een EHBO-cursus, dit jaar met 19 deelnemers. Die lessenreeks loopt van september tot november. We geven ook vormingen, zo maakten we het korps van Politie Westkust hartveilig. Ook scholen of verenigingen vragen soms om langs te komen. Het valt op dat steeds meer mensen interesse tonen in eerste hulp. Vaak is de oorzaak dat ze in een situatie terechtkwamen en niet wisten wat er moest gebeuren. In deze tijden is het levensreddend als je kan werken met een AED-toestel. Wat ik zou adviseren aan iemand bij een noodgeval? Blijf kalm, schat de situatie in en neem contact op met de hulpdiensten. Rust is de basisregel, want je bent niets met een gewonde hulpverlener. Tip: installeer de app '112 BE' die ervoor zorgt dat ze je locatie direct vinden."
Reggy: "Er is ook onze veertiendaagse pleisterverkoop, noteer alvast 18 april tot 2 mei 2024 in je agenda."

T-d: Zoeken jullie nog mensen?
Dany: "Vooral ons bestuur is een beetje onthoofd door de leeftijdsgrens (van 70 jaar, red.) en dus hopen we vooral daar op vers bloed. Maar ook voor onze bloedinzamelingen of evenementen (hulpdiensten) zoeken we altijd nieuwe mensen (contact: zie kader, red)."
Patrick: "Voor de plaatselijke evenementen vallen we terug op een lokale poule. Daar ben ik de verantwoordelijke voor. Ik denk aan Night of The Proms. Grotere events zoals de Duinencross of thuiswedstrijden van Club Brugge worden vanuit de provincie georganiseerd. Mijn groep bestaat uit ca. 20 mensen."

T-d: Zijn er bepaalde groepen uitgesloten om bloed te geven?
Reggy: "Bij bepaalde ingrepen door een tandarts moet je 6 maanden wachten. Ook nadat je een tattoo of piercing zette, moet je een aantal weken geduld oefenen."
Dany: "Als het je eerste keer is, krijg je een vragenlijst. Je kan die ook online raadplegen."

T-d: Gebeurt het regelmatig dat iemand onwel wordt?
Reggy: "Dat valt best mee. Ik heb het nog niet meegemaakt. Een colaatje of wat druivensuiker doen snel wonderen. Vaak komt het ook door de stress."
Dany: "Er zijn ook altijd voldoende hulpverleners ter plaatse. Welke bloedgroep is het meest nodig? AB-negatief is zeldzaam en O-negatief mag aan iedereen bloed geven, maar eigenlijk is alle bloed meer dan welkom."

Geef bloed en red mensenlevens

We zoeken nog steeds bloeddonoren, ook in december. Maak je afspraak op rodekruis.be/koksijde en vermijd wachttijden:

  • Oostduinkerke, zaal Witte Burg, woensdag 6 december (17-19.30 uur)
  • Sint-Idesbald, Kerkepannezaal, woensdag 13 december (17-20 uur)

Wil je helpen? Contacteer ons: voorzitter@koksijde.rodekruis.be of surf naar rodekruis.be/koksijde

Drie bloeddonoren gehuldigd na 100e donatie

  • Donor Ronny Calcoen, vrijwilligers Hilde Barbier en Peter Van Acker
  • Donor Linda Legein, vrijwilligers Hilde Barbier en Reggy Vanhove
  • Donor Stefaan Neuser, vrijwilligers Hilde Barbier, Boubacar Bah en Reggy Vanhove