Tij-dingen zet elke maand onze ondernemers in de kijker: een nieuwe handelszaak die opent, een zelfstandige die een speciale gebeurtenis viert of iemand die een mijlpaal bereikt.

Deze maand ging Tij-dingen langs bij nieuwkomer Terre Sauvage. 

Nieuwe conceptstore

Harmonie Maréchal: “Terre Sauvage Oostduinkerke is een trendy boetiek met kledij, schoenen en must-haves zoals handtassen van Mondieux Madame, juwelen, geurstokjes en kaarsen. Je kan ook bij ons terecht voor meubel- en decoratiestukken. Het uiteindelijke concept kwam tot stand door mijn belangstelling in mode, maar ook door mijn interesse in de interieurwereld. En met inrichting hou ik mij al altijd graag bezig. Na de middelbare school ging ik aan de slag in een vastgoedkantoor in Oostduinkerke waar ik mij sociaal en professioneel verder ontplooide. Ik deed die job erg graag en kon goed overweg met de collega’s, maar de passie is nooit verdwenen. Mijn partner overhaalde me om deze droom te verwezenlijken. Nadat ik vijf jaar werkte, durfde ik de stap te zetten en een winkel op te starten. Het pand moest nog volledig vernieuwd worden. Ik ben trots op onze realisatie en de inrichting. In mei zal ik al een jaar open zijn. De tijd is nog nooit zo snel gegaan! Het idee is om een luxueuze uitstraling te koppelen aan een betaalbare prijs. En hierin ben ik geslaagd. Vind je geen kledij? Dan kan je een handtas, oorbellen of een kaars kopen. Er is voor iedereen wel iets. Sommige klanten vragen interieuradvies en bestellen daarna meubels. Op deze manier probeer ik mij te onderscheiden.”    

Veel klanten vinden ons dapper dat we net nu zijn opgestart. 

Tij-dingen: Wat betekent de term zelfstandige voor jou?
Harmonie Maréchal:
“Je bent je eigen baas. Je beslist zelf wat je wil doen en hoe je het aanpakt. Deze stap zet je niet zomaar, het kostte mij maandenlang voorbereidingswerk. Er zijn de nodige kopzorgen, maar ik heb er nog geen moment spijt van gehad.”

T-d: De coronacrisis betekende een zware aardbeving voor alle handelaars. Wat heeft u geleerd in de loop van het afgelopen jaar?
Harmonie: “Het is inderdaad geen gemakkelijke periode. Veel klanten vinden ons dapper dat we net nu zijn opgestart. Ik was hier wel al mee bezig sinds de winter van 2019. Onze opening was voorzien op 4 april, door de eerste lockdown werd het 11 mei van vorig jaar. Als ondernemer kan je niet anders dan deze situatie te ondergaan. Je leert je aanpassen en heruitvinden. Ik zie dit als een uitdaging.”

T-d: Zou je nog een andere (handels)zaak of een nieuw concept willen uitproberen?
Harmonie: “Een tweede winkel zou mij wel aanspreken, maar mijn ultieme droom is één grote winkel: met nog meer kledij, extra meubilair en een foodcorner. Lekker eten en drinken terwijl je kan shoppen, zalig toch? Dit zou ik graag realiseren, samen met mijn vriend.”

T-d: Wat wenst u extra te benadrukken?
Harmonie:
“Ik heb veel steun aan mijn vriend en familie, maar ik ben er trots op dat ik de winkel als enige beheer. Het gebeurt zelfs dat mensen mij vragen waar ze nog een Terre Sauvage kunnen vinden in België. Dat is leuk om te horen!”

T-d: Vertel eens een fijne anekdote voor de lezers van Tij-dingen. 
Harmonie: “Van kindsbeen af verplaatste ik bijna wekelijks alles in mijn kamer. Ik was het zo snel beu. Mijn ouders keken telkens verbaasd op dat ik er iets anders van kon maken. Dat is nog steeds zo en met de winkel kan ik mij nu hierin volledig uitleven. De klanten beginnen het ook op te merken, ik kan niets een vaste plaats geven.”  

T-d: Wat is je band met de gemeente Koksijde?
Harmonie:
“Ik ben in eerste instantie een inwoner van Veurne maar heb altijd in Koksijde gewerkt. Koksijde is een fijne en propere gemeente waar ze het gezellig maken voor de inwoners.”

T-d: Heb je ten slotte nog boodschap voor onze inwoners?
Harmonie: “Ik wil via deze weg iedereen uit de grond van mijn hart bedanken voor de steun en alle lieve woorden tijdens de voorbije maanden. Meer dan ooit hebben we nood aan optimisme, steun en positiviteit.”

Harmonie Maréchal in haar zaak